Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Dreigt Red Bull een groot talent kwijt te raken?

Sinds jaar en dag heeft Red Bull een opleidingsprogramma met veel talenten. Nu dreigen ze echter in Liam Lawson een belangrijke naam kwijt te gaan raken...

Horner Marko
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De stoelendans in de Formule 1 is nog lang niet ten einde. Carlos Sainz houdt de rijdersmarkt in een ijzeren houdgreep, maar de algehele verwachting is wel dat alle puzzelstukjes in elkaar gaan vallen als hij zijn keuze heeft gemaakt. Haas, Williams, Alpine, Stake F1/Audi én RB hebben nog stoeltjes te verdelen, net als Aston Martin, al lijkt het erop dat Lance Stroll daar aanblijft.

Vooral het stoeltje bij RB is een heikel punt. Daniel Ricciardo en Liam Lawson zijn nog in de race en het team neemt in samenwerking met Red Bull alle tijd om een beslissing te nemen. Ricciardo begon niet geweldig aan het seizoen, maar liet in Canada wel beterschap zien. De Australiër kwalificeerde zich als vijfde en pakte ondanks een valse start punten. Een contractverlenging kwam zo weer een beetje dichterbij, gaf hij zelf ook toe.

Het directe gevolg is wel dat Red Bull Lawson dreigt kwijt te raken. Helmut Marko onthulde begin dit jaar dat de Nieuw-Zeelander een clausule in zijn contract heeft staan en om zich heen mag kijken als Red Bull hem geen zitje aanbiedt voor 2025. Op dit moment lijkt Ricciardo op poleposition te staan voor een langer verblijf bij RB, waardoor er automatisch geen ruimte is voor Lawson. Yuki Tsunoda verlengde onlangs zijn contract en houdt het andere stoeltje nog een jaar bezet.

Aderlating

Mocht Lawson het Red Bull-programma verlaten en ergens anders aan de slag gaan, zou dat een fikse aderlating zijn. De coureur mocht vorig seizoen invallen toen Ricciardo zijn pols brak op Zandvoort en liet een uitstekende indruk achter. Lawson pakte punten in het bloedhete Singapore en legde Tsunoda vijf races lang het vuur aan de schenen. Een toptalent brak definitief door, zou je zeggen, maar dat is dus niet het geval.

Als RB vasthoudt aan Ricciardo, is dat ook wel een signaal naar andere coureurs binnen het Red Bull-opleidingsprogramma. Het team was vroeger altijd het walhalla voor toptalenten, maar kiest nu steeds vaker voor ervaring om de prestaties te maximaliseren. Natuurlijk heeft Ricciardo zijn sporen verdiend in de Formule 1, maar als talent zijn de kansen op een plekje in de Formule 1 wel kleiner geworden. 

Voorlopig is het onduidelijk wat er met Lawson gaat gebeuren. Hij maakt natuurlijk nog altijd kans op het RB-zitje, maar zit wel al lange tijd in de wachtkamer. De opties worden ongetwijfeld achter de schermen besproken, want Red Bull zoekt ook naar een geschikte oplossing. Het team uit Milton Keynes moet samen met RB een belangrijke beslissing nemen, want een toptalent dreigt de deur achter zich dicht te trekken.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership