Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ecclestone: "Mosley wilde McLaren uit de Formule 1 gooien"

Als het aan de deze week overleden voormalig FIA-president Max Mosley lag, werd McLaren in 2007 volledig uit de Formule 1 gegooid. Dat vertelt Bernie Ecclestone als hij in een exclusief gesprek met RacingNews365 herinneringen ophaalt aan zijn kameraad.

Bernie Ecclestone vertelde dat Max Mosley in 2007 McLaren volledig uit de Formule 1 wilde zetten na het spionageschandaal van dat jaar. Naar eigen zeggen heeft hij dat uit zijn hoofd weten te praten. In 2007 had Max Mosley als FIA-president een belangrijke stem in hoe McLaren aangepakt diende te worden, nadat een McLaren-medewerker gevoelige informatie over de Ferrari in handen had. McLaren moest een boete van 100 miljoen dollar betalen en alle punten van het constructeurskampioenschap van dat jaar werden McLaren ontnomen. Maar als het aan Mosley had gelegen, was de straf dus veel hoger geweest: "Max wilde McLaren voor de duur van twee jaar uit de Formule 1 gooien. Ik zei daarop tegen hem dat je dat niet kon doen, omdat we McLaren dan voorgoed kwijt waren geweest. Ze zouden nooit zijn teruggekeerd", aldus Ecclestone in gesprek met RacingNews365 . "McLaren kon de boel niet zomaar op slot gooien, om later weer open te gaan", zo legde Ecclestone uit aan Mosley. "Ik zei 'laten we hen een boete opleggen ter hoogte van wat ze in diezelfde twee jaar zouden verdienen. Dat heb ik toen berekend en daarop stelde ik voor McLaren een boete van 100 miljoen op te leggen. En dat is wat hij deed." Twee jaar later zou Max Mosley terugtreden als FIA-president, naar verluidt omdat Ecclestone zijn kandidatuur niet wilde steunen omdat hij het niet eens was met bepaalde beslissingen. Die verhalen ontkracht Ecclestone.

Ik betuigde spijt dat ik Mosley niet steunde

Bernie Ecclestone

"Ik was het helemaal niet met hem oneens. Iedereen vroeg mij hoe hij zijn functie kon blijven uitvoeren, na bepaalde gedragingen (Mosley werd er door Britse kranten van beschuldigd deel te nemen aan nazi-gethematiseerde seksfeesten, iets dat door de rechtbank werd tegengesproken, red.). Ik was het niet eens met die mensen, maar het klopt dat ik Max' kandidatuur niet steunde." "De enige reden waarom ik hem niet steunde, was omdat mensen me vertelde dat ik niet met hem bevriend kon zijn. Later bood ik mijn excuses aan aan de World Motor Sport Council van de FIA, omdat ik me daar niet goed over voelde." Uiteindelijk zou Ecclestone altijd contact onderhouden met Mosley, tot kort voor zijn overlijden op 24 mei jongstleden: "Ik sprake hem een paar dagen geleden nog", vertelt een hoorbaar aangedane Ecclestone. "Het ging niet goed met hem.' "Ik vond het altijd naar om hem te bellen en te vragen 'hoe gaat het?' Soms belde ik hem om te vragen of ze hem al hadden 'gerepareerd', dat was het soort humor dat we er samen op na hielden. Hij wist hoe ik over hem dacht en hij zei me dat ze 'iets anders' zouden proberen." Mosley overleed op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"