Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Een nieuw F1-weekendformat met twee kwalificaties: wat is het en wanneer zien we dit?

De Formule 1 gaat binnenkort mogelijk experimenteren met een nieuw weekendformat voor de sprintraces. Er wordt achter de schermen gekeken naar een tweede kwalificatie, maar dat is nog allerminst zeker.

De FIA en de Formule 1 kijken naar een nieuw format voor de sprintraces in de koningsklasse. In 2023 worden de F1-fans zes keer getrakteerd op een sprintrace, waarbij het format hetzelfde is als vorig jaar: op vrijdag wordt er na de eerste vrije training gekwalificeerd volgens een normaal kwalificatieschema. Op zaterdag wordt er nog een tweede training verreden, waarna de sprintrace start. De startgrid hiervan is bepaald met de 'normale' kwalificatie die dus op vrijdagavond heeft plaatsgevonden. De uitslag van de sprintrace bepaalt dan weer de statgrid voor de Grand Prix op zondag. In dat format is er eigenlijk een bijna overbodige tweede vrije training. De parc fermé-regels zijn al ingegaan op vrijdag en er mag niet meer gesleuteld worden aan de bolides. Dit is een van de redenen dat F1 achter de schermen kijkt naar een nieuw format, waarbij er in plaats van twee vrije trainingen twee kwalificaties worden gehouden. Een kwalificatie voor de sprintrace en een kwalificatie voor de race. Hoe dat er precies uit moet zien, is nog niet bekend. Mogelijk wordt er op vrijdag een normale kwalificatie gehouden met Q1, Q2 en Q3. Dit zal de startgrid van zondag bepalen zoals we gewend zijn, al is de normale kwalificatie dan een dag eerder. Op zaterdag vindt dan mogelijk een tweede kwalificatie plaats in plaats van de tweede vrije training, waarbij alle coureurs slechts één ronde de kans krijgen een tijd neer te zetten. Dit bepaalt de startgrid voor de sprintrace. RacingNews365 heeft vernomen dat de gesprekken zich nog in een vroeg stadium bevinden en dat er verschillende opties worden besproken. Bovenstaand voorbeeld hoeft dus nog lang niet het uiteindelijke format te zijn.

Geen overhaaste beslissingen

Op de vrijdag in Australië werd er gevraagd naar de eerste sprintrace van het seizoen in Bakoe. Haas-teambaas Guenther Steiner maakt van de gelegenheid gebruik om zijn mening te delen over het potentiële nieuwe format. "Er wordt op dit moment gepraat over een tweede kwalificatie, maar we weten niet of we dat gaan doen en hoe we dat gaan doen." "Als we dat eenmaal hebben gedaan, dan bevinden we ons in een situatie waarin we kunnen gaan evalueren. Is één training genoeg voor alle taken? Daarna kunnen we de keuze maken in wat de trainingen interessanter moet maken voor de toeschouwers, want dat is uiteindelijk waar we het voor doen." "We moeten stap voor stap bekijken hoe we een tweede kwalificatie in het weekend kunnen krijgen bij de sprintraces. Daarna kijken we wel naar de volgende stap", aldus Steiner, die dus geen overhaaste beslissingen wil nemen, maar wel open staat voor een experiment.

RN365 F1-journalist Deckers: "Is het goed of slecht?"

RacingNews365-journalist Aaron Deckers is ter plaatse in Melbourne en zag verdeeldheid bij teams en coureurs. Zo hoorde hij hoe George Russell en Pierre Gasly fan zijn van het sprintrace-format, terwijl coureurs als Max Verstappen er juist niet echt warm van worden. Hoe het zit met het nieuwe format? "F1-CEO Stefano Domenicali wil van de vrije trainingen af omdat ze niet interessant genoeg zouden zijn voor de fans", legt Deckers uit. "Nu wordt er ineens niet gesproken over volgend jaar, maar al voor de volgende race in Bakoe, waar een sprintrace op het programma staat. Het is moeilijk om te zeggen of het goed of slecht is." "Om het gedurende het seizoen te doen, terwijl er niets is afgesproken, dat vind ik persoonlijk heel raar. Hier lijkt niet over nagedacht te zijn. Daar ontbreekt het soms wel aan in de Formule 1. Iedereen is hier briljant, maar uiteindelijk denkt men niet samen maar is het ieder voor zich. Het is ook niet heel handig van Domenicali om nu al die plannen zo door te duwen." Er wordt uiteindelijk gezocht naar zo veel mogelijk spektakel voor de fans en dus is het omtoveren van een 'saaie' training naar een kwalificatie leuk voor de fans, maar het is nog lang niet zeker of het format wordt veranderd. Daarnaast is het nog maar de vraag of het in Bakoe wordt geïntroduceerd. In de onderstaande video bespreekt Deckers alle gebeurtenissen in Melbourne, waaronder de plannen over een tweede kwalificatie.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"