'Een wonder dat Kubica rally-crash heeft overleefd"

01 dec. 2018 18:15 Wanda Bisschop 0 reacties
In het nieuwe Formule 1-seizoen keert Robert Kubica terug op de grid als een actieve Formule 1-coureur voor het team van Williams. Zo'n acht jaar geleden zag het er echter heel anders uit voor de Pool en hing zijn leven aan een zijden draadje toen hij tijdens een rally in Andorra crashte.

In de Ronda di Andorra Rally ging het vreselijk mis voor Kubica en was het maar zeer de vraag of de Pool het ongeluk zou overleven. Dokter Mario Igor Rossello behandelde Kubica direct bij zijn aankomst in het ziekenhuis en spreekt van een wonder. "Als medisch team moesten we hard werken om Robert in leven te houden. Dat we hierin zijn geslaagd, is echt bijzonder. Net zoals het feit dat hij zijn hand heeft kunnen behouden', aldus Rossello tegenover Sky Italia.

Sinds vorig jaar duikt de naam van Kubica weer op in de Formule 1-wereld en reed hij meerdere testen voor Renault om uiteindelijk als resevecoureur voor Williams aan de slag te gaan. De grote vraag is vooral of Kubica voldoende hersteld is om een raceseizoen te kunnen volbrengen en of hij met zijn beschadigde onderarm waardoor hij kracht in zijn arm en hand mist, in staat is om het stuur van de moderne Formule 1-auto te kunnen bedienen.

Zijn voormalige arts twijfelt er in ieder geval niet aan. "Robert kan zijn hand volledig benutten, anders was hij echt niet teruggekeerd op het circuit. Zijn overwinningen in de WRC2 in 2013 waren daarvan al een goed voorbeeld aangezien het rijden met een rally auto lastiger is dan het racen op een circuit."

In 2019 keert de Pool na een afwezigheid van acht jaar terug op de grid. Volgens Rossello is Kubica er klaar voor. "Hij vertelde mij persoonlijk dat de deal met Williams voor 2019 rond was. Of hij daarbij huilde, weet ik niet, maar hij klonk in ieder geval erg opgewonden en kijkt er enorm naar uit."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen