Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Haas F1 Team

Eigenaar Haas onthult ware reden achter vertrek Steiner

Haas en Guenther Steiner zijn per direct uit elkaar gegaan. Teameigenaar Gene Haas vertelt waarom verandering nodig was.

Steiner Gene Haas 2014
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Guenther Steiner is na tien jaar bedankt voor bewezen diensten. Teameigenaar Gene Haas deelt het verhaal achter het vertrek in gesprek met F1.com. De eerste vraag is natuurlijk de waarom-vraag. Het antwoord van Gene is simpel. "Het kwam neer op performance."

"Hier staan we dan, in ons achtste jaar in F1, na 160 races - nog zonder podium. De laatste jaren eindigden we negende of tiende in het kampioenschap. Ik ga hier niet zitten en zeggen dat dat Steiner zijn fout is, of zoiets, maar het leek gewoon het goede moment om verandering door te voeren en iets anders uit te proberen. Het leek er namelijk niet op dat het zou werken om op deze voet door te gaan."

Haas vindt het jammer dat het zo is gelopen. "Het was een lastige beslissing. Ik mag Guenther, hij is een heel mooi persoon, met een goede persoonlijkheid. We hebben een lastig einde van het vorige jaar gekend. Ik snap dat niet. Echt niet. Het zijn goede vragen om aan Guenther te stellen, wat er nou fout is gegaan. Uiteindelijk draait het om performance. Tiende eindigen in het kampioenschap, daar kom ik niet meer voor uit mijn bed."

Nieuwe teambaas

De nieuwe Haas-teambaas is Ayao Komatsu, een 47-jarige Japanner die bij alle 160 races al aanwezig was bij het team. Hij werkte onder meer als race-engineer en groeide door tot Director of Engineering. Met 20 jaar aan F1-ervaring was het volgens Gene Haas een logische keuze.

"We hebben intern gekeken wie de meeste ervaring had. Ayao is al sinds dag één bij het team en kent het reilen en zeilen. Mijn grootste zorg op weg naar de testdagen in Bahrein is om een auto te hebben die klaar is om de baan op te gaan. Misschien hebben we een meer manager- en engineeringachtige aanpak nodig."

"Guenther had meer een menselijke aanpak. De manier waarop hij met de mensen omging, daar was hij heel goed in. Ayao is daarentegen een technisch persoon, die alles op basis van data bekijkt - dit doen we fout, hier kunnen we beter. Een andere aanpak. We moesten echt iets anders doen, want we waren echt niet goed bezig. Zoals ik al zei: na acht jaar staan we helemaal achteraan. Meer kan ik niet zeggen."

Waarom geen grote naam van buitenaf?

Grote beschikbare namen, zoals Mattia Binotto, heeft Gene Haas niet voor de rol overwogen. "Als je extern mensen aantrekt, dan duurt het zes maanden tot een jaar voordat ze gewend zijn aan een nieuwe omgeving. Vaak mag je die mensen ook niet eens. Het is beter om iemand te kiezen die je al kent, ook al zijn ze geen perfecte fit. Je weet dan tenminste wat je krijgt."

"Bij mijn eigen bedrijf Haas Automation werkt dat ook goed, dus dat pas ik nu ook toe binnen het F1-team. Ik hou ervan om mensen die ik al ken binnen het team te hebben, die weten hoe alles eraan toe gaat en de mensen begrijpt. Dat doe ik liever dan een vreemdeling die alles overhoop gooit en er een zooitje van maakt."

Door de jaren heen bleef Gene Haas vaak in de schaduw bij Haas, maar dat is verleden tijd. Hij kondigt aan meer op de voorgrond te zullen treden en gaat in Europa op zoek naar een Chief Operating Officer die naast Komatsu het team kan leiden vanuit Banbury, Groot-Brittannië, waar het team naast haar hoofdkwartier in de VS ook een uitvalsbasis heeft.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko schrikt van vorm Red Bull: "Als Verstappen dat niet lukt, is er iets goed mis"