Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Emotionele Vettel haalt zijn gram in Singapore

Het menselijke aspect maakt de autosport zo mooi, de emoties die erbij komen kijken bij succes of bij falen. Niemand minder dan Sebastian Vettel moest dit seizoen keer op keer incasseren, maar in Singapore had hij ein-de-lijk zijn moment of fame.

Vettel, ‘slechts’ viervoudig wereldkampioen in de Formule 1, kende een uiterst ongelukkige periode. Een periode van pure armoede die door hem zelf werd ingezet bij de Grand Prix van Frankrijk in 2018. Onzekerheid en druk zorgden voor fouten, maar daarnaast had de Ferrari-coureur het geluk in de afgelopen seizoen ook niet aan zijn kant. Falende auto’s in de kwalificaties en kleine issues zorgden ervoor dat de goedlachse Duitser met de week wat meer in zijn schulp kroop. Wie Vettel al langer volgt dan de afgelopen jaren weet hoe leuk en speels hij is. Altijd goedgeluimd en in voor een grapje of een luchtig praatje. Duitsers hebben geen humor? Vettel heeft het wel. Van het jonge kereltje dat op de fiets met zijn rugzak om de paddock opfietste, is hij inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste coureurs van de sport. Daar waar het in Nederland haast een sport lijkt te zijn geworden om Vettel te zien falen, heb ik de hoop niet opgegeven dat hij ooit terugkeert op het ongekende niveau van voorheen. Bij Red Bull was hij dominanter dan wie dan ook en liet hij een performance zien die alleen Michael Schumacher in zijn beste Ferrari-jaren tentoonspreidde. Dat talent is echt niet verloren gegaan in de loop der jaren, maar daar waar Red Bull een fijne en veilige omgeving voor Vettel was, worstelt hij bij Ferrari. De chaotische Italiaanse renstal, de rioolpers waar Sebastian een bloedhekel aan heeft en de druk van de natie, het deed hem stuk voor stuk geen goed. De fouten die hij in de afgelopen anderhalf jaar maakte, passen niet bij een coureur van zijn niveau en zijn tekenen van onzekerheid. De tranen op het podium in Singapore waren signalen van bevrijding, van pure en oprechte emotie.

Juist op het moment dat nagenoeg iedereen hem afgeschreven had na zijn fout in Monza, rechtte hij de rug en kende een foutloos weekend in Singapore. Zijn in- en outlap waren magistraal en goed genoeg om teamgenoot Leclerc te passeren en in het restant van de race bepaalde Vettel met speels gemak het tempo. Het beroemde vingertje van Vettel was eindelijk terug! Vergezeld door tranen van vreugde en vuurwerk op de achtergrond stond Sebastian te stralen. Waren we getuige van de wedergeboorte van Vettel, nu er een last van zijn schouders is afgevallen? Zien we de rest van het seizoen de ‘oude’ Sebastian Vettel weer? Dat is een coureur waaraan de Formule 1 veel plezier beleeft – op de baan, maar ook daarbuiten. Razendsnel, agressief racend, op de limiet en altijd goed voor wat leuke quotes en verhalen. Hoe het ook zal lopen, één ding is zeker: ze pakken hem de overwinning in Singapore niet meer af. Het was zijn moment om te shinen. Welcome back Sebastian!?

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'