Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'eSports mooie opstap naar de Formule 1'

Electronic Sports, ook wel eSports genoemd, zit momenteel ernorm in de lift. Steeds vaker krijgen 'doodnormale' mensen vanuit hun huiskamer de mogelijkheid om deel te nemen aan levensechte toernooien over de gehele wereld. Ook de Formule 1 heeft vanaf dit seizoen een eSports-competitie en volgens oud-Formule 1 coureur Karun Chandok is het niet uit te sluiten dat er ooit een eSporter in de Formule 1 rijdt.

De aloude manier om in de Formule 1 terecht te komen is van jongs af aan karten. Via de kartsport stappen talentvolle coureurs dan vaak over naar het Formule-racen, waarbij de Formule Renault 2.0 of de Formule 4 populaire raceklassen zijn. In zulke raceklassen worden talenten opgemerkt door Formule 1-teams, die ze opnemen in een talentenpool en ze verder begeleiden in hun carrière. Via de Formule 2 of de GP3 belanden ze dan uiteindelijk met een beetje geluk in de Formule 1. Maar in de toekomst kan het misschien ook anders, denkt oud-Formule 1 coureur Karun Chandok. Voor een jong talent kan een online competitie zeer waardevol zijn. "Het deelnemen aan een online competitie kan voor iemand tussen de 12 en 16 jaar een mooie eerste stap naar een Formule 1-carrière zijn" , is Chandok van mening.

Het eerste voorbeeld is er zelfs al. Jann Mardenborough maakte in 2012 de overstap naar de 'echte' wereld, nadat hij een online competitie won. Hij kwam daarna uit in de 24 uur van Le Mans, de Super GT, de GP3-Series en het Europese Formule 3-kampioenschap. Daarnaast is Mardenborough niet het enige voorbeeld, aldus Chandok. "We hebben eSporters al naar de 24 uur van Le Mans en het GT-racen zien gaan" , vertelt hij enthousiast. Toch blijft Chandok wel nuchter en beseft hij dat niet iedereen kon 'overstappen'. "Je kan iemand niet vanachter de PlayStation direct een Grand Prix-winnaar maken, maar het is een heel mooie tussenstap. Het kan een stapje op de ladder naar de Formule 1 zijn" , aldus Chandok.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'