Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nieuwe mindset 'essere Ferrari' moet rust in Italiaanse heksenketel brengen

Waar Ferrari met de SF71 van 2018 het gouden ei leek te hebben gevonden, daar ging de vermaarde Italiaanse stal in de jacht naar haar eerste kampioenschap sinds 2008 toch (weer) onderuit. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen gaat het daarom niet alleen over het najagen van succes, maar ook over de zo benodigde samenwerking.

Inmiddels is het vaste prik bij Ferrari: in de afgelopen negen teampresentaties ging het herhaaldelijk over het ‘heroveren’ van de kroon en het ‘mogelijk maken’ van nieuwe successen. Dat was vandaag (vrijdag) niet anders. Toch werd er, vanwege de extreme onrust die in de tweede seizoenshelft van 2018 heerste, een andere toon aangeslagen dan normaal gesproken het geval is. Op de voorste rij zetelden alle hoge Ferrari-piefen, geen een liet de onthulling van de SF90 aan zich voorbij gaan. John Elkann, Louis Camilleri en Piero Lardi Ferrari, het beleidsbepalende trio van het merk dat negentig jaar geleden werd opgericht door de vader van laatstgenoemde, keken in Maranello trots toe hoe de Ferrari SF90 op futuristische wijze vanuit de grond naar boven werd getoverd.

De negentigste verjaardag van het merk – vandaar de typeaanduiding SF90 – biedt een uitgelezen mogelijkheid om dubbel feest te vieren. Zodoende laat geen enkele van de sprekers tijdens de prestatie – naast Elkann en Camilleri ook nieuwbakken teambaas Mattia Binotto en natuurlijk beide rijders Sebastian Vettel en Charles Leclerc, Piero Ferrari hield zich afzijdig – de kans liggen om de woorden uit te spreken die iedereen verwacht dat ze zullen zeggen. Echter: de nadruk ligt meer dan ooit op het uitstralen van eenheid en samenwerking. Onder het motto ‘essere Ferrari’, oftewel ‘het zijn van Ferrari’ moet de stal die in het verleden zo ontzettend succesvol was in de Formule 1 terugkeren aan de top. President Elkann slingert gebruikelijke kreten de zaal in. “Ferrari weet wat benodigd is om een team te vormen en we moeten in het komende jaar ons allerbest geven. De nieuwe teambaas, Mattia, loopt al 25 jaar rond in Maranello en kent zo’n beetje iedere werknemer bij zijn voornaam. Met hem aan het roer heb ik er alle vertrouwen in dat het motto essere Ferrari een succesvolle zal worden.”

Mattia Binotto

Het is onze plicht om de kernwaarden van Enzo Ferrari na te streven

In de afgelopen jaren was het chaos bij Ferrari. Het seizoen 2018 stak met kop en schouders boven de andere jaren uit, al spookt het eigenlijk al tien jaar in Maranello. Teambaas Maurizio Arrivabene werd als hoofdschuldige aangewezen en dus moest hij wijken. Binotto, de technisch directeur die in zijn hoedanigheid als eindverantwoordelijke van het tekenteam twee briljante wagens afleverde, heeft diens taken overgenomen. #essereFerrari is een slogan die alle neuzen dezelfde kant (Binotto’s kant) op moet laten wijzen. De in Zwitserland geboren en getogen Binotto lijkt haast een spelletje Ferrari-presenteert-nieuwe-wagen-bingo te spelen op het moment dat hij van leer trekt. “Vastberadenheid. Moed. Samenwerking. Uitmuntendheid. Traditie. Passie. Trots”, roept Binotto in het Italiaans. “Dat zijn allemaal kernwaarden van Ferrari, daarvoor staat de nieuwe kreet 'essere Ferrari'. Negentig jaar geleden richtte Enzo Ferrari dit merk op met deze begrippen in zijn hart. Het is onze plicht om dit heden ten dage na te blijven streven.” Binotto lijkt maar al te goed te beseffen dat hem eenzelfde lot is beschoren als Arrivabene, als hij niet met wereldtitels aan komt zetten. Interne rust is bij Ferrari, en overigens bij elk F1-team, een van de sleutels tot succes. Desondanks lijkt met name de Italiaanse stal ontzettend veel moeite te hebben om de gemoederen bij tijd en wijle te bedaren.

In de tweede seizoenshelft van 2018 won Ferrari 'slechts' twee Grands Prix Ferrari-voorzitter Camilleri – hij overziet het merk, waar Elkann ‘de baas’ is van het complete FIAT-concern waaronder Ferrari valt – is daarom gematigd kritisch. Aan de ene kant overheerst de teleurstelling van een wederom verloren kampioenschap, aan de andere kant probeert ook Camilleri de boel te verenigen. “We hebben onze doelen vorig jaar niet gehaald, ondanks dat Ferrari haar beste Formule 1-jaar sinds 2008 kende”, verwijst hij naar de zes Grand Prix-zeges die er werden geboekt in 2018. “Dit jaar gaan we er een schepje bovenop doen.” Elkann besluit door het motto nogmaals te promoten: “Ferrari is groot geworden door samenwerking. Elke uitdaging wordt aangegaan door met intelligente oplossingen op de proppen te komen. Dat doen we samen.”

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi