Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

Europarlementariër eist EU-onderzoek naar F1-eigenaar

In de Verenigde Staten loopt er een onderzoek naar de gang van zaken wat betreft het negatieve advies voor de mogelijke toegang van Andretti in de Formule 1 in 2026. Ook in Europa hoopt een Europarlementariër de Europese Commissaris zo ver te krijgen om een onderzoek in te stellen naar het 'monopolie' van Formule 1-eigenaar Liberty Media.

Race start GP Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Formule 1-eigenaar Liberty Media hoopt dit jaar definitief te horen of de overname van Dorna, ofwel de commerciële rechtenhouder van de MotoGP, officieel doorgang kan vinden. Daar moet onder andere de Europese Unie akkoord mee gaan. En ondanks dat de EU de verkoop van de MotoGP aan Liberty Media nog onderzoekt, heeft de Belgische europarlementariër Pascal Arimont een schriftelijk verzoek ingediend bij de Europese Commissie over de activiteiten van Liberty Media, zo laat Het Belang van Limburg weten.

Naast dat Liberty Media de MotoGP overneemt van Dorna, vraagt Arimont zich af of het Amerikaanse bedrijf juist handelt wat betreft de mogelijke toegang van Andretti in de Formule 1. “Commerciële akkoorden maken het zeer moeilijk voor nieuwe teams om tot de Formule 1 toe te treden, waarbij de concurrentie misschien op een onwettelijke manier beperkt wordt”, laat Arimont weten aan de Belgische krant HBVL.

De vraag van Arimont zal binnen zes weken beantwoord moeten worden door de Europese Commissaris voor Mededinging. Mocht de commissaris het nodig achten om verder onderzoek in te stellen naar Liberty Media wat betreft de MotoGP, F1 en Andretti, zou dat een tweede groot onderzoek betekenen voor het bedrijf. Ook in de Verenigde Staten is namelijk een onderzoek aan de gang, waarbij de Department of Justice bekijkt of Andretti rechtmatig wordt afgewezen door de Formule 1.

Op sportief vlak is Andretti door de FIA namelijk al goedgekeurd voor een deelname in 2026. De internationale autosportbond heeft het toekomstige team uitgebreid onderzocht en gelooft dat het team kan voldoen aan alle sportieve vereisten voor de deelname aan de koningsklasse in 2026. De F1-organisatie heeft op commercieel vlak echter een negatief advies gegeven.

Daarom kunnen de Amerikanen op dit moment nog niet rekenen op een plaats op de grid, wat Andretti er overigens nog niet van weerhoudt om door te zetten. Andretti werkt nog altijd hard door en blijft extra personeel aannemen, omdat men er nog altijd vanuit gaat dat ze in 2026 op de grid zullen staan.

Voorlopig lijkt de F1-organisatie haar mening echter nog niet te veranderen en lijkt de FIA op haar beurt ook geen verandering in de zaak te kunnen brengen. Daarnaast heeft Andretti nog geen motorpartner gevonden voor 2026. General Motors wil vanaf 2028 motoren leveren aan Andretti, maar is er nog niet klaar voor in 2026. Renault werd als potentiële leverancier genoemd, totdat de Franse autofabrikant recent besloot om de stekker uit het project te trekken. Voor Andretti lijkt alle hoop op toetreding dan ook te zijn gevestigd op de Department of Justice in de Verenigde Staten.

Alleen wanneer zij kunnen bewijzen dat Andretti onterecht aan de kant wordt gehouden, lijkt er nog een mogelijkheid te zijn om in 2026 alsnog op de grid te staan. Daar bovenop zal Andretti echter ook nog altijd een motorpartner moeten vinden voor 2026. Mocht ook de Europese Commissaris denken dat een groter onderzoek noodzakelijk is, zal er dus vanuit twee kanten een uitgebreid onderzoek plaatsvinden naar de activiteiten van Liberty Media.

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Tijdschema Extreem laat tijdschema Formule 1 GP Verenigde Staten