Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ex-Red Bull-coureur schetst keiharde aanpak Marko: "Als je de volgende race niet wint..."

De exit van Nyck de Vries laat zien dat je in de Red Bull-familie moet blijven presteren, anders lig je eruit. Daar kunnen een aantal voormalig coureurs van Red Bull en AlphaTauri/Toro Rosso over meepraten.

Nyck de Vries was zeker niet de eerste coureur die zijn Formule 1-zitje vroegtijdig verloor door matige prestaties. De afgelopen jaren is er één partij waar coureurs er het vaakst uit vliegen: Red Bull. Wie niet presteert bij het topteam of bij zusterteam AlphaTauri, wordt al snel teruggezet of kent een F1-exit. Zo werd Jaime Alguersuari samen met Toro Rosso-teamgenoot Sebastien Buemi bedankt voor zijn diensten in 2011. De voormalig F1-coureur keerde daarna niet meer terug naar de koningsklasse van de autosport. De coureur, nu DJ geworden, blikt bij AS terug op de druk die op hem stond bij de Red Bull-familie. "Alle personen die dit bij Red Bull heeft meegemaakt, zijn machines geweest. Dat is de opleiding die we hadden. Je wint of je sterft. Het was allemaal een kwestie van overleven: we hebben de maximale druk van Dr. Marko gevoeld", zegt Alguersuari, wijzend naar adviseur Helmut Marko, tevens de baas over de zitjes bij de twee teams. Hoe dat in de juniorenklassen ging? "Carlos Sainz, Sebastian Vettel, Buemi, ik... er waren telefoontjes waarin hij ons vertelde: 'Als je de volgende race niet wint, race je niet meer bij ons'. Als ik in 2008 het Britse kampioenschap niet had gewonnen, dan was ik ook niet doorgegaan. We stonden altijd op scherp."

Aanpak hoort bij Red Bull

Toch vindt de voormalig Toro Rosso-rijder de aanpak van Red Bull niet per definitie slecht. "Het maakt deel uit van het selectieproces. Het probleem is dat ze je ook weghalen vanwege commerciële en politieke keuzes en dat degene die je plek dan krijgt, het slechter doet." Alguersuari heeft nu een relaxter leven. Marko kwam hij nog een keer tegen in de paddock: "Hij schonk niet heel veel aandacht aan me. Hij vertelde me dat ik een beroemde DJ was geworden en ik vertelde hem dat dat niet helemaal waar was. Voor mij was het een raar gevoel, omdat ik me op mijn gemak voelde op een plek waar ik niet heb genoten. Door ontspannen terug te keren, heb ik een nare droom kunnen afsluiten."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"