Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Exclusief Balkenende: "Dat is mijn hoop voor de Grand Prix van Nederland"

Als komend weekend het Formule 1-geweld losbarst op Circuit Zandvoort en de Grand Prix van Nederland een feit is, zal misschien wel 's lands bekendste autosportfanaat van de partij zijn. Voormalig minister-president Jan Peter Balkenende is er natuurlijk om Max Verstappen aan te moedigen, maar hij koestert ook andere hoop voor het evenement.

Jan Peter Balkenende kennen we allemaal als de voormalig minister-president van Nederland tussen 2002 en 2010. Autosportliefhebbers kennen hem echter ook als een echte racefanaat. Graag stapt hij van tijd tot tijd in de meest prachtige bolides voor een klassieke rally en als zijn nog altijd drukke werkschema het toelaat, mist hij niets van de Formule 1. Komend weekend staat de Grand Prix van Nederland met hoofdletters in zijn agenda genoteerd. Hij zal zelf op het circuit aanwezig zijn en kijkt uit naar een prachtig evenement. Los van het sportieve element hoopt hij vooral één ding: "Wat ik hoop is dat er een geweldig stuk Nederland-promotie uit voort gaat komen. Wat ik voor me zie met de legendarische plek die Circuit Zandvoort is, is de Noordzee, het strand, het circuit en een Oranjelegioen van jewelste. Die uitstraling is natuurlijk écht heel erg mooi", aldus Balkenende in gesprek met RacingNews365 . "Het circuit is behoorlijk aangepakt met een paar kombochten erin, dus het is echt vernieuwd. Daardoor heb je nu een nieuw circuit dat helemaal up-to-date is combinatie met de rijke geschiedenis en dat in een mooie omgeving. Dat maakt dat het buitengewoon aantrekkelijk is en ik hoop dat de uitstraling goed is voor Nederland." Balkenende ziet de terugkeer van de Grand Prix van Nederland als een logisch gevolg van een hype die al jaren steeds meer wind in de zeilen krijgt: "Ik denk absoluut dat de afgelopen jaren is opgevallen hoeveel Nederlandse supporters er op het circuit zijn, óók in het buitenland. Kijk naar Spa-Francorchamps, Oostenrijk of Duitsland. Wat dat betreft is de Grand Prix van Nederland echt een markeringsmoment voor de Nederlandse autosportgeschiedenis."

Een markeringsmoment voor de Nederlandse autosportgeschiedenis

Jan Peter Balkenende

Mooie woorden, maar het doet de vraag rijzen waarom de Nederlandse overheid niet meer steun heeft geboden aan het evenement. Op dat soort vragen wil Balkenende echter niet ingaan: "Nee, ik wil mijn opvolgers daarin niet voor de voeten lopen. Wel wil ik benadrukken hoe knap het is dat men het allemaal heeft weten te regelen en dat zonder blokkades. We hebben natuurlijk wel te maken met minder publiek dan je zou willen, maar dat zijn de coronamaatregelen. Ik ben erg blij dat het plaatsvindt en ik wil dan ook een groot compliment geven aan de bedrijven die het mogelijk hebben gemaakt. Dat was nodig ook om dit voor elkaar te krijgen." Niet alleen het bedrijfsleven verdient een pluim, ook de mensen van de organisatie: "Bernhard van Oranje heeft geweldig werk gedaan, Jan Lammers heeft het uitstekend gedaan en ook de directie heeft het heel goed gedaan. Het is in dat opzicht echt een teameffort geweest. Ik denk dat we heel blij mogen zijn dat het is gelukt. Een paar jaar geleden al heb ik me zoals bekend een groot voorstander van dit evenement getoond en ik ben erg blij dat het nu gelukt is. Vorig jaar kon het helaas niet doorgaan, maar ik hoop dat het de komende jaren enorm succesvol zal zijn." Nu heeft de populariteit van Max Verstappen natuurlijk geholpen de GP naar Nederland te halen, maar gevraagd of dat in de tijd dat Balkenende minister-president was absoluut ondenkbaar was, kan hij niet anders dan instemmend antwoorden: "Iedereen wist in die tijd dat de kwaliteit van het circuit niet van die orde was dat je die race kon organiseren. Toen was het echt te vroeg om er over te praten." Maar waarom nu dan wel? "Dat valt te verklaren. Je moet het financieel kunnen behappen, je moet het logistiek kunnen behappen, en je moet het circuit up-to-date kunnen maken. Dat is nu gelukt, mede dankzij de Verstappen-hype."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi