Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Valtteri Bottas

Exclusief: Bottas over zijn toekomst, als 40-jarige in F1 en Ferrari

Valtteri Bottas is inmiddels al aan zijn twaalfde seizoen bezig in de Formule 1. De Fin is echter nog lang niet klaar en is druk op zoek naar een contract voor 2025. RacingNews365 spreekt exclusief met de 34-jarige Fin.

Bottas Imola race
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Valtteri Bottas in inmiddels een vertrouwde naam in de Formule 1. In zijn eerste vier jaar kwam hij uit voor Williams en pakte door de pijlsnelle Mercedes-motor al de nodige podiumplekken, voordat hij in 2017 instapte bij het fabrieksteam. De Fin verving de net gestopte Nico Rosberg en moest het opnemen tegen toenmalig drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton.

Op sommige momenten kon Bottas het de Brit lastig maken, vooral in de kwalificatie, maar uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen. Na vijf jaar en tien zeges bij de Zilverpijlen zocht hij zijn heil bij Alfa Romeo, wat sinds dit jaar door het leven gaat als Stake F1. Zijn contract loopt aan het einde van dit jaar af en dus is het de vraag waar we Bottas in 2025 zien rijden. Hij vertelt er uitgebreid over in een exclusief interview met RacingNews365, voorafgaand aan de Grand Prix van Monaco.

"Ik denk dat alles nog open ligt. Op dit moment is er nog geen deur dicht", zo antwoordt Bottas op de vraag of een contractverlenging bij Stake F1, wat in 2026 verdergaat als fabrieksteam van Audi, een optie voor hem is. "Sommige teams hebben het al vastliggen, maar afgezien daarvan is het nog steeds een open situatie. Audi heeft duidelijk gemaakt dat ze de dingen niet overhaasten, maar tegelijkertijd betekent het dat ik naar andere opties moet kijken. We zijn ons bewust van de situatie en dat is waar we nu mee bezig zijn. En daarom hangt deze meneer hier rond", zo zegt Bottas met een glimlach op zijn gezicht. Daarmee verwijst hij als vanzelfsprekend naar zijn manager.

'Niet geïnteresseerd in één jaar'

Bottas is het type coureur dat wil weten waar hij naartoe gaat. "Ik wil er graag bij betrokken zijn, maar niet zodanig dat het mijn raceweekend afleidt. Het gaat erom om de juiste balans te vinden. Maar natuurlijk wil ik erbij betrokken zijn, omdat het over mijn toekomst gaat, de jaren die voor me liggen. Ik wil dus weten wat er gaande is. De volgende keer dat we er goed over kunnen praten is waarschijnlijk maandag, omdat ik me moet focussen op het rijden", zo legt Bottas uit voor de GP van Monaco.

Toen de 34-jarige Fin tekende bij Alfa Romeo en kortstondig samenwerkte met Frederic Vasseur, koos hij voor een project op de lange termijn en dat is wat hij nu ook ambieert. "Ik heb het gevoel dat ik dat nodig heb. Ik heb een project nodig met duidelijke doelen voor de komende jaren. Ik ben niet geïnteresseerd in een contract voor één jaar, om maar in de sport te zitten. Ik wil iets stabiels hebben met doelen die we samen kunnen nastreven."

De naam van Vasseur viel al even. De Fransman werkt nu bij Ferrari als teambaas en lijkt daar de dingen in de goede richting te veranderen. Denkt Bottas dat één persoon, zoals dat in het verleden vaker het geval was, een team een bepaalde kant op kan sturen? "Ik geloof van wel, ik denk dat dat in het verleden is gebleken. Een goede leider kan dingen goed organiseren, mensen op de juiste posities zetten, nieuwe mensen aannemen en dat kan een verschil maken." 

"Ik denk dat Fred al heeft laten zien dat het een goed effect heeft gehad voor Ferrari en ik denk dat dat ook op de lange termijn zo kan zijn. Hij heeft in elke categorie waar hij sterk bij betrokken was, zoals in de Formule 2 en 3, laten zien dat ze het beste team waren. Het is grappig hoe het gaat met sommige mensen. Ik ben niet verrast dat hij dit al zo snel voor elkaar heeft gekregen bij Ferrari."

Tot zijn 40e?

Bottas wil zich dus voor langere tijd vastleggen in de Formule 1 en dat kan dus zomaar betekenen dat de Fin tot de 40 doorgaat. Het is daarbij sowieso een trend die we de afgelopen jaren vaker zien: Formule 1-coureurs die lang doorgaan met hun carrière. Kimi Raikkonen stopte pas op zijn 42e, Fernando Alonso gaat door tot halverwege de 40 met zijn nieuwe contract bij Aston Martin en ook Lewis Hamilton gaat nog een paar jaar door. 

Heeft Bottas de honger om tot die leeftijd door te gaan of denkt hij daar nooit aan? "40 is als een getal vrij groot. Het gaat snel, dus je weet het maar nooit. Maar ik heb nog zeker vele jaren te gaan. Fernando is een geweldig voorbeeld, al is hij misschien een uitschieter. Het is een motivatie om te zien hoe goed hij nog steeds presteert."

Daarbij heeft Bottas nog een andere hobby: wielrennen. In hoeverre helpt hem dat om zijn carrière te verlengen, ook op fysiek gebied? "Over het fysieke maak ik me geen zorgen. Ik denk dat ik behoorlijk fit ben om de auto's te besturen. Ik heb een grote passie voor fietsen, wat denk ik goed is. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. En het is voor mij een mooie manier om de sport te ontvluchten. Ik denk dat ik een heel duurzaam leven heb en een goede balans, waarin ik in de vrije weekenden mezelf kan loskoppelen en dan fris naar de F1-weekenden kan komen. Ik zie mezelf nog heel lang doorgaan zonder dat de batterij leegloopt."

Max Verstappen is de grote favoriet voor de GP van Spanje. Als de Nederlander wint, ontvang je maar liefst 30 keer jouw inzet bij Unibet!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP Spanje Data tonen aan: Verstappen en Red Bull moeten één belangrijk punt verbeteren