Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Circuit Zandvoort

Exclusief: Directeur Zandvoort onthult: "Dan volgt er meer duidelijkheid over toekomst GP Nederland"

Robert van Overdijk, de algemeen directeur van Circuit Zandvoort, sluit niet uit dat het circuit gaat rouleren als het contract met de Formule 1 wordt verlengd. Dan moeten de voorwaarden wel goed zijn, vertelt hij in een exclusief interview met RacingNews365.

Verstappen Zandvoort
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Hoe gaat de Grand Prix van Nederland er na 2025 uitzien en komt de Formule 1 überhaupt nog naar Zandvoort? Dat is de laatste tijd een belangrijk onderwerp. Na 2025 loopt het huidige contract tussen Circuit Zandvoort en de Formule 1 af en er moet toch langzaam wel duidelijkheid komen. Robert van Overdijk, de algemeen directeur van Circuit Zandvoort, was eerder al optimistisch en stelde dat de FOM en Circuit Zandvoort 'wel een beetje verliefd op elkaar zijn'. In een exclusief interview met RacingNews365 gaat Van Overdijk uitgebreid in op de toekomst.

"Gekscherend, dat verliefd zijn komt wel ergens vandaan", vertelt Van Overdijk. "Stefano Domenicali heeft dat na de eerste race ook wel geroepen, dat Zandvoort een nieuwe benchmark neerzette. Niet omdat wij een mooier circuit zijn, uiteraard vindt hij dat we een schitterend circuit hebben, maar er zijn meer schitterende circuits. Wij hebben wel nagedacht: 'oké, er zijn 20 auto's en rijders op de baan. Dat zijn de hoofdpersonen, maar er moet meer te beleven zijn'. Zelfs als je geen autosportliefhebber bent, moet je dit evenement één keer in je leven bezocht hebben. Dat is altijd de aanvliegroute geweest."

Van Overdijk vindt dat Zandvoort het wel bewezen heeft. "Ik denk dat we dat hebben laten zien en ik denk ook dat we met het mobiliteitsplan een benchmark neer hebben gezet. We hebben een blauwdruk gegeven voor andere circuits. Ik denk dat je dat voor een deel ook terugziet in de manier waarop Las Vegas en Miami worden georganiseerd, maar ook hoe de Grand Prix van België zich ontwikkeld. Het is niet dat we elkaar proberen te kopiëren. We inspireren elkaar. Zonder onszelf op de borst te kloppen, denk ik echt dat we een inspiratiebron zijn geweest voor andere Grands Prix. En dat vinden we alleen maar leuk."

Toekomst

Maar resulteert dat ook in een contractverlenging met de Formule 1? Er wordt veel gesproken over een roulatiesysteem, waar Zandvoort echt wel voor open zou staan, onthult Van Overdijk. "Het moet natuurlijk wel haalbaar zijn, zeker bij onze Grand Prix zonder overheidssteun direct in onze begroting. Dat betekent dat je zelf het bonnetje moet betalen. Als je ergens een modus weet te vinden die voldoet aan de voorwaarden, of dat nu een jaarlijkse race of een tweejaarlijkse race is, dan is er wat ons betreft prima over te praten."

Van Overdijk benadrukt wel dat de FOM uiteindelijk bepaalt. "Zij gaan er uiteindelijk over. Dat heb ik al een paar keer geroepen. De FOM moet een keuze maken hoeveel Europese circuits er op de kalender blijven staan. Als zij tot de conclusie komen dat er plek is voor Zandvoort, gekoppeld aan een roulatierace, dan denk ik dat we daar een prima modus in kunnen vinden. Als zij vinden dat Zandvoort jaarlijks op de kalender moet blijven, hebben we een ander gesprek."

Een keuze is echter nog niet gemaakt. "Niets is onmogelijk. We hebben nog ambities en we zijn niet voor niets Promotor of the Year geworden, dus de FOM is blijkbaar ook tevreden met de manier waarop wij het doen. Dan staan we er in ieder geval positief op. Ik verwacht dat het ergens richting de Grand Prix van Nederland bekend gaat zijn wat het uiteindelijk wordt. Ik denk niet eerder, al weet je het nooit in de Formule 1. Er doen altijd veel verhalen de ronde, maar ik zie niet in waarom het al binnen één of twee maanden bekend gaat zijn", sluit Van Overdijk af.

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'