Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule E

Formule E-baas geeft update over mogelijke Ferrari-toetreding

Ferrari is al decennia lang een vaste waarde binnen de Formule 1, maar hoe zit het met alle andere raceklassen? Formule E-CEO Jeff Dodds bespreekt in een exclusief interview met RacingNews365 alvast hoe hij een mogelijke deelname van de Italiaanse renstal in de elektrische raceklasse voor zich ziet.

XPB 1289535 Hi Res
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Ferrari in de Formule E. Lange tijd zag niemand het als een optie om echt rekening mee te houden, maar Formule E-baas Jeff Dodds kan niet langer ontkennen dat er geruchten rondgaan over een eventuele toetreding van de Italiaanse renstal. Deze optie kwam ineens aan het licht toen Autosport meldde dat de eerste gesprekken inmiddels al plaats hadden gevonden tussen Ferrari en de Formule E.

Een woordvoerder van de Formule E bevestigde dat nieuws vervolgens tegenover RacingNews365, waardoor het balletje ineens ging rollen. Een woordvoerder van Ferrari gaf echter een heel ander antwoord toen deze vraag werd voorgelegd. "Onze focus ligt op dit moment bij de Formule 1 en het WEC, naast dat we recent aankondigden dat we ook gaan racen op een plek waar we dat nog nooit eerder gedaan hebben (op het water, red.)." 

De Italiaanse fabrikant richt zich de laatste tijd echter meer en meer op elektrische voertuigen, waaronder de eerste elektrische sportauto die volgend jaar op de markt zal verschijnen. De speculaties over een mogelijke Formule E-deelname kwamen dus niet helemaal uit de lucht vallen en werden indirect zelfs kracht bijgezet toen Ferrari de laatste hand legde aan haar eerste fabriek voor elektrische auto's. 

Formule E-baas Dodds blikt nu, in een exclusief interview met RacingNews365, terug op de periode waarin hij in gesprek raakte met Ferrari. "Ik geloof dat ik toentertijd geïnterviewd werd en dat er toen iemand was die aan me vroeg of ik al gesprekken had gehad met Ferrari. Ik weet nog dat ik toen geen definitief antwoord gaf, maar dat was het wel interview waar die geruchten uiteindelijk vandaan kwamen."

Ferrari-CEO niet enthousiast

De eerste geruchten namen na een tijdje echter weer af en het onderwerp ging al snel verloren in gesprekken over andere zaken, maar de elektrische fabriek van Ferrari zorgde er recent toch weer voor dat de speculaties weer aan werden gewakkerd. Ferrari-CEO Benedetto Vigna was toen echter niet te spreken over de elektrische raceklasse, meldt Top Gear. "We blijven ons richten op de Formule 1 omdat we daar veel mogelijkheden zien. Formule E is... niet zo leuk. De aantrekkingskracht is gewoon niet zo groot", zei Vigna.

"Dus blijven we ons richten op de Formule 1 en ik denk dat die focus belangrijk is. We hebben onze keuzes wat racen betreft al gemaakt en gaan dus vol voor de Formule 1, het WEC en de oceaanraces die we aangekondigd hebben. Er is dus nog veel werk aan de winkel."

Het lijkt er dus niet op dat Vigna staat te popelen op een Formule E-toetreding, of waren die stellige woorden eerder een tactische zet om de geruchten en de media weg te houden? Dodds lijkt het antwoord ook niet te weten, maar geeft in gesprek met RacingNews365 wel aan dat hij op de hoogte is van de uitgesproken woorden. "Dus, wat zijn de feiten precies? Ik denk dat wel alleen met zekerheid kunnen stellen dat Ferrari racen in het bloed heeft zitten. Het is een kernonderdeel van hun DNA, net zoals dat bij Porsche het geval is."

"Dat is hoe dan ook een feit. We weten ook dat het merendeel van alle autoliefhebbers van verbrandingsmotoren houdt. Dat geldt ook voor de Tifosi, dus dat weten we ook. Maar die nieuwe elektrische fabriek die Ferrari gebouwd heeft, is ook een feit en de ruwe schatting dat er een elektrische auto op komst is bij de Italiaanse fabrikant, die in 2025 waarschijnlijk op de markt zal komen, is ook een feit."

Gesprekken nog altijd gaande

Die elektrische sportauto die Ferrari volgend jaar op de markt zal brengen zorgt echter voor een interessante situatie, want Ferrari heeft voor de ontwikkeling van die auto aardig wat nieuwe technologie ontwikkeld. Laat het nou net zo zijn dat een groot deel van die ontwikkelde technologie ook nodig is om in de Formule E deel te mogen nemen, dus waarom zou de Italiaanse fabrikant er niet voor kiezen dat te doen?

Het zou misschien juist vreemd zijn als Ferrari er niet voor kiest die elektrische technologie uit te testen in een elektrische raceklasse, vooral gezien haar historie in de autosport. De Formule E zou in dat geval de enige logische optie zijn voor de Italiaanse fabrikant, aangezien het de enige klasse is die de FIA op dit moment heeft voor elektrische eenzitters.

Dodds draait er echter niet omheen: "Zou ik ze graag welkom heten in de Formule E? Natuurlijk. Zouden de andere fabrikanten graag zien dat Ferrari meedoet in onze klasse? Uiteraard, want zij houden net zo goed van competitie. Maar ik weet verder niet of ze nog geïnteresseerd zijn in deelname. Als Formule E hebben we regelmatig contact met ze, want een van mijn directieleden was afkomstig van Ferrari. We kennen ze dus goed en weten ook bij wie we aan moeten kloppen."

"Maar op dit moment is er geen aankondiging aanstaande wat Ferrari betreft, al zijn ze zelf natuurlijk wel bezig met het uitbreiden van zaken op het elektrische gebied. Ik denk dat er, in de toekomst, vast een moment zal komen waarop ze zelf een elektrische toekomst tegemoet gaan. Het racen zit hen nog steeds in het bloed, dus zullen ze dan keuzes moeten gaan maken. Dat is gewoon de waarheid, maar op dit moment is er nog geen sprake van concrete beslissingen."  

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

In dit artikel

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'