Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jack Doohan

Exclusief: Potentiële Ocon-vervanger ziet 'goede kans' op F1-debuut

Nu Esteban Ocon op de schopstoel lijkt te zitten bij Alpine, valt de naam van Jack Doohan steeds vaker. De Australiër reed recentelijk een test met Alpine in Zandvoort en daar sprak RacingNews365 exclusief met de huidige reservecoureur van het Franse team.

Jack Doohan completes first test of 2024 in A522 at Circuit Zandvoort
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Alpine

Esteban Ocon moet serieus gaan vrezen voor zijn plek bij Alpine. De Fransman beschikt over een aflopend contract en zijn actie tijdens de Grand Prix van Monaco heeft hem niet bepaald populairder gemaakt binnen het Franse team. Voor de reserverijder van Alpine, Jack Doohan, zal dit als muziek in de oren klinken. De Australiër maakt namelijk ineens grote kans om volgend jaar in de Formule 1 te rijden.

Er gaan inmiddels geruchten dat Ocon mogelijk uit het team wordt gezet, nog voor het volgende raceweekend in Canada. Deze geruchten worden natuurlijk gevoed door de waarschuwing van teambaas Bruno Famin. Er zouden namelijk 'consequenties' voor Ocon zijn na zijn aanvaring met teamgenoot Pierre Gasly. Een van de vervangers die wordt genoemd is Doohan. De zoon van oud-wereldkampioen bij de motoren, Mick Doohan, reed begin deze maand een test op Zandvoort en maakte hier grote indruk. RacingNews365 was hierbij aanwezig en sprak met de Australiër.

"Ik wil er gewoon zeker van zijn dat ik volgend jaar een zitje heb", zo vertelt Doohan. "Ik wil er bij Alpine bij zijn. Ik heb doelstellingen te verwezenlijken buiten de auto, in de auto, of dat nu in de simulator is of op het circuit, maar ook hier tijdens het testen. Ik moet ervoor zorgen dat ik het maximale eruit haal en alle vakjes afvink. Ik heb het gevoel dat ik daar nu mee bezig ben. Met de positie waarin ik nu zit en wat ik heb gedaan, denk ik dat ik volgend jaar een goede kans maak op een stoeltje."

Doohan maakte in 2021 zijn debuut in de Formule 2, waarna de Australiër in 2022 en 2023 een volledig seizoen in de opstapklasse draaide. Met een zesde en derde plaats in het kampioenschap waren de resultaten best prima. Toch kiest Doohan er bewust voor om dit jaar niet deel te nemen aan het kampioenschap. "We hebben er natuurlijk voor gekozen om dit jaar niet te racen, om me beter voor te bereiden op de F1. Met de simulator kun je ook testen op het circuit, het is dus een natuurlijke overgang om op deze weg verder te gaan met Alpine en volgend jaar fulltime coureur te worden."

Vertrouwen 'terugbetalen'

Terwijl hij zich verder voorbereidt op de F1, zal de Australiër later dit jaar meer kilometers gaan maken tijdens nieuwe tests van Alpine. Het Franse team lijkt veel vertrouwen te hebben in de zoon van de legendarische Mick Doohan. Op de vraag wat zijn droomscenario voor de komende jaren is, antwoordt Doohan. "Ik wil in 2025 onder contract staan bij Alpine als F1-coureur."

"Ik wil bij het team komen, vooruitgang blijven boeken en blijven werken met die nieuwe filosofie, samen met het team vooruitkomen en de plek bereiken waar we willen zijn. Alpine heeft veel voor me gedaan en me een geweldige kans gegeven. Ik wil echt de kans krijgen om dat terug te betalen en te komen waar we willen zijn."

De Formule 1 bereiken is één ding, maar daar houdt het niet op voor Doohan. Hij wil meer. "Niet alleen om in de F1 te rijden, maar ook om datgene te bereiken waarvan ik weet dat al die werkethiek daar naartoe leidt, om hopelijk op het podium te staan en in de toekomst races te winnen."

Bekijk hieronder het volledige interview!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Coronel Coureur bevestigt carrièremove à la Max- en Jos Verstappen