Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Exclusief: Williams in gesprek met Newey

Na het aangekondigde vertrek van Adrian Newey bij Red Bull wordt de topontwerper in verband gebracht met een overstap naar Ferrari. Maar de Brit zou wel eens een opmerkelijke terugkeer kunnen maken naar Williams.

Adrian Newey US Grand Prix 2022 Red Bull
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Williams heeft zich opgeworpen als een verrassende kandidaat om Adrian Newey in te lijven, kan RacingNews365 exclusief onthullen. Na de bevestiging dat Newey Red Bull aan het einde van dit seizoen zal verlaten na 19 jaar, werd de meest succesvolle ontwerper in de geschiedenis van de F1 in verband gebracht met een overstap naar Ferrari.

Vóór de Grand Prix van Miami van dit weekend maakte Lewis Hamilton er geen geheim van dat hij wilde dat Ferrari Newey zou contracteren in zijn poging om een recordbrekende achtste wereldtitel te pakken. Maar Newey is geenszins van plan om naar Italië te verhuizen. Ook Aston Martin dingt naar de hand Newey.

RacingNews365 heeft echter vernomen dat Williams-teambaas James Vowles gesprekken heeft gevoerd met Newey om hem over te halen terug te keren naar het team waar hij de eerste van zijn 25 gecombineerde constructeurs- en coureurstitels won.

Na in 1988 bij March te zijn begonnen, stapte Newey drie jaar later over naar Williams en maakte van het team de dominante speler van het begin van de jaren 90. Zijn auto's wonnen in drie opeenvolgende jaren constructeurstitels, van 1992 tot '94, en opnieuw in 1996, hoewel hij tijdens dat seizoen met verlof was gestuurd in aanloop naar een overstap naar McLaren.

Onder Newey wonnen Nigel Mansell en Damon Hill de wereldtitel met Williams in respectievelijk 1992 en 1996, terwijl Alain Prost in 1993 viervoudig kampioen werd.

Onze deur staat altijd open

Hoewel Williams misschien niet de financiële slagkracht van Ferrari en Aston Martin heeft, heeft Vowles van eigenaren Dorilton Capital de zegen gekregen om Newey terug te halen en het team mogelijk terug te brengen naar de top van de grid. Vowles heeft veel indruk gemaakt bij het team sinds hij begin vorig jaar werd aangesteld. Hij leidde Williams naar de zevende plaats in het constructeurskampioenschap, de hoogste positie sinds 2017.

Hoewel de gesprekken positief zijn begonnen, weet Vowles dat hij Newey voor zich moet winnen, aangezien hij op de lange termijn bezig is met het herbouwen van de verouderde infrastructuur van Williams, die jaren achterloopt op de concurrentie.

De nieuwe motorreglementen voor 2026 geven alle teams in ieder geval een nieuwe kans. Newey zou wel eens kunnen genieten van die kans om de goede naam van een team te herstellen waar het voor hem allemaal begon, een team dat dicht bij huis is en waar hij de vrije hand zou krijgen, in tegenstelling tot Ferrari waar hij gedwarsboomd zou kunnen worden door een gecompliceerde structuur bij het team, en bij Aston Martin waar eigenaar Lawrence Stroll de touwtjes strak in handen heeft.

Williams-coureur Alex Albon, die met Newey werkte bij Red Bull, ziet geen reden waarom Vowles Newey niet naar het team zou kunnen lokken. "Het zal interessant zijn om zijn volgende stap te zien", zegt Albon. "Ik weet zeker dat elk team achter hem aanzit om te proberen hem te pakken te krijgen. Wat hij ook kiest, of het nu pensioen of racen is, ik wens hem het allerbeste. En natuurlijk staat onze deur ook altijd open."

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez