Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Aston Martin

Veteraan Alonso haalt het onderste uit de kan en maakt gehakt van Stroll

Aston Martin deed de hoofden omdraaien aan het begin van het seizoen toen het de op één na snelste auto van het veld leek te hebben. Hoewel de snelheid afnam naarmate het jaar vorderde, betekende het een aanzienlijke verbetering voor het team ten opzichte van een jaar eerder. We blikken terug op het seizoen van de renstal uit Silverstone.

Alonso Monaco Q
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Er werd gefluisterd over verbeteringen aan de auto van Aston Martin tijdens de winterstop en het team arriveerde tijdens de tests voorafgaand aan het seizoen met de ogen op zich gericht. De test was positief voor het team, maar de geschiedenis heeft ons geleerd om niet blind te varen op de tijden en prestaties van het voorseizoen.

Maar toen de auto tijdens de seizoensopening in een competitieve omgeving werd geplaatst, leverde dat resultaat op: Fernando Alonso behaalde een podium tijdens zijn debuut voor Aston Martin. Er was een even indrukwekkende prestatie van Lance Stroll, die aan het herstellen was van een fietsongeluk in de winter, waardoor hij tijdens de tests geen kilometers kon maken.

Aston Martins indrukwekkende vorm hield aan tijdens de volgende raceweekenden, toen Alonso podium na podium behaalde en zichzelf wederom bewees als eens van de allerbesten op de grid. Alonso's consistente prestaties zorgden ervoor dat er naarmate de kalender vorderde een groot verschil ontstond tussen hem en Stroll in het rijderskampioenschap.

Het tempo van het team zou snel afnemen omdat het werd ingehaald door haar rivalen, maar de substantiële winst die het team boekte tijdens de winterstop bood een boost die het hele jaar door niet meer kon worden aangetast.

Maar terwijl de ene coureur (Alonso) lof kreeg toegezwaaid voor zijn prestaties tijdens het seizoen, zette de andere - opnieuw - vraagtekens bij zijn plaats op de F1-grid.

Fernando Alonso en Lance Stroll

Stroll werd in de beginfase van het seizoen geprezen voor zijn strijd tegen breuken in beide polsen en een gebroken teen. Na zijn herstel slaagde hij er achter niet in om het niveau van Alonso te evenaren en de Canadese coureur verloor de kwalificatiestrijd met 19-3. Het is een enorme ommezwaai in het voordeel van Alonso, want ook de race head-to-head ging met 18-4 in het voordeel van de tweevoudig wereldkampioen.

Alonso scoorde zes podiumplaatsen in de eerste acht races en nog eens twee in de tweede helft van het seizoen, wat hem op weg hielp naar zijn hoogste klassering in tien jaar. De Spanjaard bestempelde het jaar als zijn beste qua prestaties, naast zijn seizoen in 2012 met Ferrari. Met zijn 42 jaar wuifde Alonso alle suggesties weg dat hij te oud is om een stoeltje te bezetten. Stroll had een handvol respectabele prestaties gedurende het jaar, maar zijn matige snelheid in vergelijking met Alonso deed vragen rijzen over zijn F1-toekomst.

De opmerkingen zijn dezelfde die Stroll al een groot deel van zijn carrière achtervolgen. Desondanks sloot Stroll het jaar goed af met een duo vijfde plaatsen tijdens de Grand Prix van Brazilië en Las Vegas, maar de Canadees heeft volgend jaar werk aan de winkel als hij verlost wil worden van de twijfel over zijn F1-zitje.

Geen minpunten

Aston Martin eindigde het seizoen als vijfde in het constructeurskampioenschap, twee posities hoger dan het resultaat van vorig jaar. Teamleider Mike Krack benadrukte dat er geen negatieve punten aan dit seizoen blijven kleven, ondanks het feit dat het team na de zomer de vorm van de eerste rondes niet kon vasthouden.

"Maximaal positief", zei Krack tegen de media, waaronder RacingNews365 , toen hij het seizoen beoordeelde. "Ik denk dat als we terugkijken, we acht podiumplaatsen hebben gehad. We hebben 280 punten. Ik denk dat we moeite zullen hebben om een negatief punt te vinden als we uitzoomen en naar ons seizoen kijken."

"Ik zie geen negatieve punten, want je moet bewust meer uitzoomen dan dat, je kunt niet race voor race kijken."

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"