Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2023

F1-baas doet belofte aan Verstappen en collega's na invoering nieuwe FIA-regels

Formule 1-baas Stefano Domenicali benadrukt dat de sport haar coureurs niet zal muilkorven, ondanks de nieuwe regels van de FIA die stellen dat politieke statements alleen nog maar mogen worden gemaakt als coureurs daar expliciete toestemming voor hebben gekregen.

Domenicali Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Eerder deze winter was er ophef toen de FIA haar reglementen veranderde. Daardoor stond er een verbod op politieke statements, tenzij de coureurs daar vooraf expliciete toestemming voor hadden gevraagd. Voorheen maakten coureurs als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel regelmatig dit soort statements.

Maar nu leek dat dus verleden tijd te worden en een deel van de fans hekelde de FIA en meenden dat de coureurs op die manier gemuilkorfd zouden worden. Formule 1-baas Stefano Domenicali denkt dat het in de praktijk niet zo zal zijn en verdedigt de mondiale autosportbond. Hij zegt tegelijkertijd dat de coureurs niet zullen worden gemuilkorfd.

De coureurs zelf zijn ook niet te spreken over de nieuwe regels. De coureurs die er de kans voor kregen, spraken zich al uit. Ook de normaal niet politiek geëngageerde Max Verstappen liet recent zelfs merken dat hij het doel van de reglementen niet snapte en dat hij vond dat deze onnodig waren.

F1-baas doet belofte

In gesprek met het Britse The Guardian laat Domenicali weten in gesprek te zijn met de Formule 1-coureurs over de huidige ontwikkelingen en belooft hij dat ze niet gemuilkorfd zullen worden. "We zullen nooit iemand de mond snoeren", benadrukt hij. "Iedereen wil praten, dus dan is het beter om een platform te hebben waarop de coureurs dat op de juiste manier kunnen doen. Vanwege de positie van onze sport, globaal en multicultureel, liggen er grote kansen."

"We hebben het over twintig coureurs, tien teams en vele sponsoren. Die hebben allemaal verschillende ideeën en verschillende meningen. Ik kan niet zeggen dat de ene gelijk heeft en de andere fout zit, maar we kunnen ze wel het platform geven om hun meningen op een open manier te bespreken", aldus de Formule 1-baas.

Hij belooft dat dat de laatste periode zo is geweest en dat het ook zo zal blijven. "Die aanpak zullen we als sport niet veranderen. Zo hoort onze sport het aan te pakken: iedereen een kans geven om op de juiste manier van zich te laten horen, niet op een agressieve manier of met het doel om anderen te beledigen, maar met respect."

			© XPB Images
	© XPB Images

In gesprek met de coureurs

Volgens Domenicali zijn de nieuwe reglementen, die zijn opgenomen in de statuten van de FIA, ontstaan omdat de FIA het Olympisch Manifest verplicht moet volgen. De FIA zal er volgens de Italiaan op precies dezelfde wijze instaan als de sport en daar is de F1-baas dan ook over aan het praten met de coureurs.

"We houden de coureurs op de hoogte en staan in contact met de coureursvakbond GPDA. Hoe kunnen we de coureurs als mensen zo open mogelijk laten zijn in onze sport? Atleten kunnen erg emotioneel en gepassioneerd zijn over sommige dingen en zij moeten het daar over kunnen hebben met mensen die ze vertrouwen", redeneert Stefano.

"We zijn tevens in gesprek met de FIA over de regels. Ik denk dat de FIA verder zal gaan verduidelijken wat ze hebben gezegd wat betreft het respecteren van bepaalde plekken waar je het (statements en dergelijke maken, red.) niet mag doen. Ik ben er zeker van dat de FIA dezelfde mening heeft als F1, maar zij maken deel uit van de Olympische federatie, waardoor er protocollen waaraan ze zich moeten houden."

Ook interessant:

In de titelstrijd met Verstappen zijn de Mercedes-excuses op

De eerste RN365 F1-podcast van het seizoen is er! Tom Coronel, Rudy van Buren en host Joris Mosterdijk vellen hun oordeel over het nieuwe F1-seizoen, de Red Bull-launch, de nieuwe Red Bull-deal met Ford en nog veel meer. Beluister 'm hieronder!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez