Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-baas geeft duidelijk signaal af aan organisatie Zandvoort en Spa

Een plekje op de kalender bemachtigen of behouden als historische Grand Prix? Dan moet je met de tijd mee gaan, zo oordeelt F1-baas Stefano Domenicali.

De laatste jaren wordt de Formule 1-kalender steeds groter, maar er komen voornamelijk races bij op plekken waar de sport nog niet eerder kwam, zoals in het Midden-Oosten of in Azerbeidzjan. Verder staan er nu drie races in de VS op het programma. Het gaat vaak ten koste van zogeheten 'historische races', op plekken die al tientallen jaren geleden de Formule 1 voor het eerst verwelkomden. Zo staat bijvoorbeeld Spa op het punt van de kalender te verdwijnen en zal ook Zandvoort het lastig krijgen om in de toekomst haar plekje op de kalender te behouden. In een recent gesprek met de aandeelhouders van moederbedrijf Liberty Media doet F1-baas Stefano Domenicali zijn plasje over de staat van de huidige kalender. "De balans die we nu hebben is vrij goed. Dit jaar moesten we China opgeven vanwege de coronaregels en de onzekerheid, maar de hoeveelheid van 24 races is de juiste hoeveelheid." "De mix van races op verschillende continenten ziet er ook goed uit. Het is geen geheim dat we in de toekomst kijken of er een kans is om naar Afrika te gaan, want dat is het enige continent dat op dit moment nog mist op de kalender."

Arrogantie

Domenicali benadrukt wel dat de historische races, zoals Spa, Zandvoort, Silverstone en Monza, hard aan de bak moeten als ze in de toekomst hun plekje op de kalender willen behouden. Kijk vooruit, niet achteruit, zo is zijn duidelijke boodschap. "Het enige wat ik tegen alle promotors zeg is het volgende: Als historische Grands Prix alleen maar achterom kijken, dan is dat niet goed. Een historische Grand Prix is een goede basis om vanuit vooruit te kijken naar een andere toekomst." "Dus daarom focussen we ons met de historische Grands Prix op de toekomst. Om arrogant te zijn en te denken dat je een gegarandeerd plekje hebt op de kalender omdat je al lang geleden races organiseerde, dan is dat niet genoeg. Het gaat ook om respect, want alleen denken dat je een plekje verdient, doet die historische circuits geen recht."

Landschap is veranderd

Volgens Domenicali is die boodschap de afgelopen jaren echter duidelijk binnen gekomen bij de organisatoren van de historische circuits. "Wij als F1-bazen draaien er ook niet om heen en zijn daar heel transparant over. Als die circuits op de kalender wil staan, dan moeten ze de dingen doen waarvan wij geloven dat dat voor hen en voor de Formule 1 het juiste is." "Al met al denk ik dus dat de kwantiteit en de kwaliteit van de races op dit moment ook respect tonen voor de historische races, maar het is duidelijk dat de laatste jaren de perceptie van die historische races is veranderd, omdat het landschap ook is veranderd", aldus de Italiaanse F1-baas. Naar verluidt zijn de F1-bazen gelukkig erg enthousiast over de GP van Nederland, omdat men in Zandvoort elk jaar groots uitpakt en een hele happening van het raceweekend maakt, met muziek, entertainment en meer .

Viaplay
x
Max Verstappen grijpt naast prestigieuze prijs