Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-baas vertrouwt blindelings op de FIA: "Hoop dat de Red Bull-straf juist was"

F1-baas Stefano Domenicali houdt zich graag afzijdig in de dicussie over het budgetplafond. De regels worden gecontroleerd en gehandhaafd door de FIA en daar vertrouwt hij op.

De Formule 1 is dit jaar een nieuw tijdperk ingegaan met nieuwe, technische reglementen. Ook zijn er een jaar eerder voor het eerst in de geschiedenis van de sport financiële reglementen ingevoerd. Er is veel ophef over die regels, zeker nadat bekend werd dat Red Bull in 2021 over de schreef was gegaan. Het team werd hard gestraft, maar F1-baas Stefano Domenicali wil er niet te diep op ingaan als hij in gesprek met de Gazzetta dello Sport wordt gevraagd naar zijn mening over het debacle. Hij juicht de regels toe en vertrouwt blindelings op de FIA als het aankomt op de handhaving. "Laten we eerst een stap terug doen. De introductie van het budgetplafond is een positieve stap. We hadden meer financiële stabiliteit nodig in de sport. We spreken over een realiteit waarin voorheen alleen een sportief en technisch reglement bestond." "De invoering van de financiële variabele gaat niet zonder horten en stoten. Daarom is het belangrijk voor de FIA om een structuur te organiseren die er eerder nog niet was. De teams waren er aan gewend om alles wat ze konden uit geven. We moeten de FIA vertrouwen en hopen dat hun beslissing om een straf te geven aan Red Bull de juiste was", aldus Domenicali.

F1 gelooft in de FIA

Maar kan het op de manier waarop het er afgelopen oktober en november aan toe ging niet schadelijk zijn voor de Formule 1? Domenicali denkt van niet en vertrouwt op de FIA-president. "Ik sta buiten die politiek. De autosportbond is sterk in het controleren van de regels. Tegelijkertijd is de FIA alles aan het herstructureren onder het bewind van Mohammed Ben Sulayem." "Het systeem moet 100% geloofwaardig zijn, want alle betrokkenen moeten er profijt van hebben. De F1, de FIA, de teams en de organisatoren. We verkeren als sport in goede gezondheid, maar er is weinig voor nodig om dat weer te verliezen", aldus de Italiaan.

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie