Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-baas voorspelt snel einde aan Verstappen-dominantie: 'Ook al is hij momenteel een kannibaal'

Stefano Domenicali, de hoogste F1-baas, denkt dat de dominantie van Max Verstappen niet lang hoeft te duren. Niet per se omdat Max niet goed genoeg is, maar vooral omdat de regels dat gaan voorkomen.

Het 2022-seizoen was de eerste van een nieuw tijdperk in de Formule 1. Het technische reglementenboek ging volledig op de schop, maar toch was het Max Verstappen die op dominante wijze zijn wereldtitel kon prolongeren. Hij won vijftien van de tweeëntwintig races. Volgens F1-CEO Stefano Domenicali zorgde een gebrek aan tegenstand mede voor dat dominante optreden, zo vertelt hij in een interview met de Italiaanse Gazzetta dello Sport . "Het seizoen was al snel beslist, vanwege twee redenen. Max Verstappen en Red Bull zijn samen de eerste reden. Na een moeizaam begin - vergeet niet dat Max na vier races zei dat zijn titelstrijd erop zat - hebben zij uniek werk afgeleverd." "De tweede reden is de afwezigheid van Mercedes. Alleen aan het einde van het jaar waren zij competitief. De nieuwe regels hebben goed gewerkt. We zagen veel wiel-aan-wielgevechten, wat eerder niet gebeurde. Er is nog wat geduld nodig, zoals altijd na grote technische wijzigingen, maar er zijn maar weinig races geweest dit seizoen die niet leuk waren."

Verstappen-dominantie zal niet lang duren

Verstappen en Red Bull lijken zich perfect gepositioneerd te hebben om de komende jaren verder te gaan met domineren, maar volgens Domenicali is dat vandaag de dag niet meer mogelijk. Ten minste, niet zoals vroeger het geval was in de Formule 1. "De Formule 1 is in principe gemaakt voor langere periodes van dominantie, dat klopt. Met de huidige regelgeving, ook op economisch vlak dankzij de budgetcap, verwacht ik echter dat veel teams in deze strijd dichterbij elkaar zullen zitten en verwacht ik winnende cycli die van veel kortere duur zijn." Maar, zo benadrukt de Italiaan, dat wil niet zeggen dat de wereldkampioen dit jaar zijn concurrentie heeft verslonden. "Niet om wat weg te nemen van de kwaliteit van een coureur als Verstappen. Hij is op dit moment namelijk als het ware een kannibaal met volle focus op elke race." "Het niveau ligt al het hele jaar heel hoog. De kwaliteit van het veld ligt in de breedte heel hoog. Als je kijkt naar de verschillen in de kwalificatie, dan zie je dat iedereen in het veld top is. Ook iemand als Albon leverde in een Williams bijvoorbeeld enkele grootse prestaties", aldus de hoogste F1-baas.

2024

Gevraagd naar het volgende Formule 1-seizoen, verwacht Domenicali dat er behalve Red Bull, Ferrari en Mercedes weinig andere gegadigden zullen zijn die mee kunnen strijden voor de wereldtitel. Het jaar daarna is het wellicht anders, zo legt hij uit. Ook dat heeft met de regelgeving te maken. "Op de korte termijn is het makkelijk om een strijd tussen 3 teams te verwachten, maar ik hoop dat er in het tweede gedeelte van het volgend jaar ook andere teams dichterbij komen." "In 2024 verwacht ik een meer gelijkheid in het veld. Dan zie je de vruchten die worden geplukt van de investeringen die zijn gemaakt door de andere teams, met hun nieuwe technici en infrastructuur zoals de windtunnels en simulatoren. En we weten allemaal dat het tijd kost om die zaken operationeel te krijgen", zo luidt zijn conclusie.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"