Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

F1-baas voorziet mooi gevecht bij Ferrari in 2025: "Hij gaat dat soort taken nooit aanvaarden"

Sinds 2021 zwaait Stefano Domenicali de scepter bij Formula One Management (FOM). De Italiaan was in het verleden de teambaas van Ferrari en ziet dat zijn oude team progressie maakt, maar voorziet in de toekomst ook een mooi gevecht bij de Scuderia.

Lewis Hamilton Charles Leclerc
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Stefano Domenicali is bezig aan zijn vierde seizoen als president van de FOM. Voor deze aanstelling was de Italiaan onder andere werkzaam als teambaas bij Ferrari. Tussen 2008 en 2014 was hij de eindverantwoordelijke bij de Scuderia en hij won in zijn eerste jaar meteen het constructeurskampioenschap. Daarna ging het al snel minder en verloor het team meerdere keren op het einde van het jaar de titel aan haar concurrenten. In 2014 was het dan ook afgelopen voor de Italiaan, die via Audi en Lamborghini uiteindelijk terugkeerde in de Formule 1.

De Italiaan kwam zelf in 'zijn' Imola voor het eerst in aanraking met racen. Dit was echter gek genoeg op twee wielen en niet op vier wielen. Domenicali vertelt aan QN Motori over die periode. "Ik kom uit Imola, mijn passie voor racen begon dan ook met de 200 mijl van Imola met de legendarische Giacomo Agostini. Ik zal dan ook heel blij zijn als de aankoop van de MotoGP door Liberty Media officieel is afgerond!"

Sinds de komst van Liberty Media lijkt de Formule 1 een groei door te maken die niet te stoppen is. Volgens Domenicali is dat ook terug te zien in de cijfers: "In 2023 bereikten we bijna drie miljard omzet. We hadden zes miljoen toeschouwers op de circuits. Objectief gezien is de Formule 1 nog nooit zo populair geweest." Wanneer de journalist opmerkt dat het, in die situatie, jammer is dat Verstappen altijd wint, reageert Domenicali gevat: "Konden we in Australië niet genieten van een 1-2'tje van Ferrari?"

"Ik begrijp je bezwaar wel, we leven in een historische periode die gedomineerd wordt door Red Bull. Maar dat is niets nieuws, er zijn altijd dit soort periodes geweest in de Formule 1," vult Domenicali aan. "Ik werkte bij Ferrari toen we tussen 1999 en 2008 zes coureurstitels en acht constructeurstitels wonnen."

Interessante strijd

Domenicali ziet dat Ferrari momenteel goede stappen maakt. "Naar mijn mening doen ze goed werk in Maranello. In Melbourne liet de Scuderia zien buitengewoon competitief te zijn. Dan blijf ik alsnog Verstappen als logische favoriet beschouwen. Maar Ferrari maakt een sprong voorwaarts."

De Italiaan begrijpt dan ook dat Lewis Hamilton aankomend jaar de stap gaat maken naar Ferrari, ook al gaat dat ten koste van Carlos Sainz: "Laat ik beginnen met te zeggen dat Carlos een uitstekende coureur is en dat het geen toeval is dat hij momenteel gewild is op de rijdersmarkt. Ik snap de redenering dat de zevenvoudig wereldkampioen niet nodig is, maar dat is een verkeerde redenering. Ferrari heeft met het binnenhalen van Hamilton een geweldige daad verricht, niet alleen op marketingvlak."

"Ik ben bij alle races aanwezig, Hamilton heeft niets van zijn talent verloren en heeft nog steeds honger naar succes", vervolgt Domenicali. Op de vraag of Hamilton de nieuwe Schumacher zou kunnen worden voor de Scuderia, is de Italiaan duidelijk: "Ja, maar er is zeker een verschil en dan heb ik het niet alleen over de leeftijd, want Michael was veel jonger toen hij in Italië aankwam."

'Absolute heerser'

Volgens Domenicali ligt het verschil tussen beide zevenvoudig wereldkampioenen op een ander vlak: "Schumacher was de absolute heerser, Eddie Irvine was duidelijk een nummer twee. Lewis zal moeten concurreren met Leclerc, die nooit dat soort taken gaat aanvaarden."

Afsluitend wil Domenicali nog één ding kwijt: "Ik kan niet wachten om terug te keren naar Imola voor de Grand Prix. Een jaar geleden dwongen de overstromingen tot het annuleren van het evenement. Ik wil de glimlach bij 'mijn' mensen weer zien en dat ze genieten van de show die de Formule 1 is." En of dit zal samenvallen met een overwinning van Ferrari? "Mijn rol dwingt mij om onpartijdig te zijn, maar ik geef toe: dat zou wel leuk zijn..."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Tech Speciale achtervleugel moet Verstappen aan zege helpen in Monaco