Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-baas weerspreekt boycot van coureurs door situatie in Saoedi-Arabië

Er werd lang gepraat met de F1-coureurs over de situatie in Saoedi-Arabië na een mogelijke drone-aanval in Djedda, waardoor de race even op losse schroeven stond. Toch werd er besloten om door te gaan.

Formule 1-CEO Stefano Domenicali vindt een 'boycot' niet het juiste woord voor de zorgen van de coureurs na een drone-aanval in Djedda. Slechts enkele kilometers naast het circuit werd een faciliteit van F1-sponsor Aramco geraakt, waarna meerdere coureurs hun zorgen zouden hebben geuit. Na lange gesprekken tussen de coureurs, teams en de Formule 1 werd uiteindelijk besloten dat de Grand Prix van Saoedi-Arabië 'gewoon' verreden kon worden, maar bij individuele reacties van de rijders waren toch wat twijfels over de situatie te merken.

Domenicali: 'We zijn één familie in de Formule 1'

Domenicali wil bij Sky Sports niet spreken van een dreigende boycot bij de coureurs (op die vrijdagavond, red.). "Ik denk dat een boycot niet het juiste woord is, want we zijn hier niet verdeeld in twee categorieën. We zijn één familie in de Formule 1. De coureurs hebben hun mening en zorgen geuit en ik denk dat het daarna een discussie was." Hierbij heeft de F1 uitgelegd hoe zij de situatie inschatten. "Ik denk dat we dat op de juiste manier hebben uitgelegd, waarna we bij deze beslissing kwamen. Jullie hebben het persbericht van de GPDA (rijdersvakbond, red.) gezien. Het is best duidelijk en ik denk dat het goede nieuws is dat alle coureurs zich focussen op een mooie dag."

Hoe zit het met de toekomst van de GP van Saoedi-Arabië?

"Dat is geen groot vraagteken, maar meer het begrijpen van de situatie", vervolgt Domenicali, die wil benadrukken dat de Formule 1 de situatie in Soaedi-Arabië in de gaten houdt. "We zijn niet blind, maar we moeten niet vergeten dat dit land, mede door de F1 en de sport, een enorme stap heeft gemaakt." "Men moet niet vergeten dat een aantal jaar geleden vrouwen hier niet konden rijden. Nu zijn ze op de grid aan het juichen met hun kinderen, feestend en kijkend naar de sport. Ze veranderen veel wetten hier om te zorgen dat dit kan gebeuren. "Natuurlijk is er wat spanning en zijn er dingen die beter moeten. We willen daar niet met een te politieke blik naar kijken, maar ik geloof dat we een zeer belangrijke rol spelen in het moderniseren van dit land."

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje