Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

F1-commentator Valkenburg dankbaar: "Heb echt de ruimte gekregen van Viaplay"

Viaplay-commentator Nelson Valkenburg blikt in een exclusief interview met RacingNews365 terug op zijn tweede jaar als Formule 1-commentator. In 2022 kwam er enorm veel op hem af, zowel positief als negatief, maar in 2023 voelde het als ‘thuiskomen’.

Valkenburg viaplay
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Viaplay

RacingNews365 spreekt een enthousiaste Nelson Valkenburg. Aan alles valt te merken dat de commentator genoten heeft van het afgelopen F1-seizoen. Een jaar met volop races, de dominantie van Max Verstappen én persoonlijke ontwikkeling. Het was in dat opzicht een ander jaar dan 2022, waarin er een heleboel over Valkenburg heen kwam, in positieve, maar ook in negatieve zin. In 2023 echter vond hij echt zijn draai in de Formule 1-paddock en in zijn nieuwe rol.

"Het voelde als thuiskomen. Het helpt om je voor te houden dat het 'maar' een autosportpaddock is en dat de dynamiek eigenlijk in iedere paddock hetzelfde is, met hetzelfde type mensen. Afgelopen jaar heb ik me erg gefocust op het opbouwen van relaties met de mensen in de teams, coureurs en teambazen", aldus Valkenburg, die zijn rol als commentator wat meer naar zijn hand wilde zetten.

"Ik heb vanuit Viaplay de ruimte gekregen om ook grote interviews aan te vragen en grote items te maken. Doordat de relatie afgelopen jaar zo goed is geworden zijn die items en interviews er ook gekomen en is de paddock een nog plezieriger plek om in te werken geworden."

Kwestie van vertrouwen

Zijn thuis weg van huis? In zekere zin wel ja: "De paddock is mijn vaste plek geworden. In het eerste jaar moet je jouw plekje vinden, maar je merkt dat je snel omarmd wordt. Ik ben sowieso best wel een sociaal persoon, maar vorig jaar gebeurde er in de eerste helft van het seizoen zoveel dat het lastiger was om te ontspannen", aldus Valkenburg, die daarmee doelt op een start van vallen en opstaan.

"In het tweede jaar weten mensen wat je doet en hebben mensen ook vertrouwen. Als je de eerste keer een interview met een Max Verstappen of Toto Wolff doet, kijkt men vanuit het team ook altijd mee hoe je dat doet. Gaat dat goed, dan krijg je ook dat vertrouwen. Zo kijken we de eerste vrije trainingen nu vaak mee bij teams en mogen we ook meeluisteren. Dat geeft je zoveel extra informatie en inzichten, waar je ook extreem veel van leert. Dan ben je als een kind in een snoepwinkel."

Hoe zien de komende 5 jaar eruit?

Valkenburg heeft zijn draai dus gevonden en zit nu lekker op zijn plek bij Viaplay. Hij kijkt naar wat komen gaat, maar de vraag hoe de komende vijf jaar er voor hem uit gaan zien, beantwoordt hij met een vraagteken.

"Je weet dat je in deze sport nooit echt kunt plannen. Ik zit natuurlijk al heel lang in de autosport, maar had ook dit (F1-commantator zijn, red.) niet kunnen plannen. Wat er ook gebeurt met F1-rechten in de toekomst, het komt zoals het komt."

"Ik heb goede hoop op een mooie toekomst en weet dat men er druk mee bezig is. In 2024 wil ik werktechnisch twee dingen kunnen doen: nóg meer toffe content maken in de paddock, want ik denk dat er nog genoeg verhalen zijn die nu nog niet op TV verteld worden. Daarnaast denk ik dat er nog diverse aspecten van de sport verder uitgelicht kunnen worden. Qua commentaar wil ik de volgende stap maken."

"Wat er na 2024 gebeurt ligt vervolgens toch helemaal buiten mijn macht. Ik heb er wel heel veel vertrouwen in, en dat is omdat ik weet wat er allemaal speelt achter de schermen. Zelf kan ik alleen mijn eigen werk zo goed mogelijk doen. Iedereen kan altijd stapjes maken en dat geldt ook voor ons en daar ben ik dan ook op gefocust."

Het GP-weekend van een F1-commentator

"We komen op donderdag aan op het circuit, dan beginnen we met een redactievergadering met de ploeg in Nederland. Op woensdag hebben we al een ruwe opzet van de uitzendingen gezien met topics en interviews en wanneer die uitgezonden worden. Samen met Melroy ga ik altijd direct kijken naar de commentaarpositie om deze zo optimaal mogelijk in te richten."

"Vervolgens is het tijd voor een track walk en het bekijken van de auto’s in de pitlane. Heel vaak is het ook direct tijd om naar de paddock te gaan en interviews te houden, die ik ook met regelmaat houd voor Viaplay Internationaal. Vrijdag verzorgen we tijdens de eerste vrije training het commentaar niet, maar kijken we mee bij de teams. Daar leer je heel veel van."

"Dan is het tijd voor de tweede vrije training. Ik pak ook de teambazenpersco nog mee op vrijdag en soms nog een interview. Ondertussen ben ik ook bezig om de gridwalk van Chiel op de grid te regelen. Off the record spreek ik ook mensen wat weer helpt om je commentaar te verbeteren."

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Toekomst Newey's manager hint op zijn volgende stap na Red Bull-vertrek