Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Viaplay

F1-commentator Valkenburg klaar voor nieuwe seizoen: "Dit voelt als thuiskomen"

Het commentaar van Nelson Valkenburg en co-commentator Melroy Heemskerk schalde in 2022 door de woonkamers van miljoenen F1-fans. Het was voor de fans even wennen, maar een jaar later voelt de F1-paddock voor Valkenburg als 'thuiskomen'.

Viaplay Melro Heemskerk en Nelson Valkenburg
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Frits van Eldik Fotografie Ferdinand Huycklaan 2c 3768HX Soest The Netherlands

Het leven van Nelson Valkenburg stond eind 2021 op zijn kop toen hij aangekondigd werd als F1-commentator. Zelden had de bekendmaking van een commentator zo’n grote impact in Nederland. Prompt prijkte de naam 'Nelson Valkenburg' zelfs in de top 10 van meest gezochte personen van 2021 in Google. In maart 2022 begon de Viaplay F1-commentator aan zijn eerste F1-race en volgde een rollercoaster.

Het seizoen 2022 was een jaar waarin veel werd geleerd en ontdekt door Valkenburg. Een jaar later blikt hij met een glimlach terug, maar vooral met erg veel enthousiasme vooruit op het nieuwe seizoen.

"Het voelt nu als thuiskomen", blikt de Viaplay-commentator in een exclusief interview met RacingNews365 vooruit op het nieuwe F1-seizoen. "2022 was een jaar waarin veel gebeurde en waarin er ook veel op ons af kwam. Ik was wel gewend aan het werken vanuit een race-paddock, maar een F1-paddock is toch weer anders."

"Je bent volop bezig met het opbouwen van relaties met mensen en teams, het vinden van je eigen plekje. In veel opzichten was er vorig jaar ook veel nieuw voor mij. De processen in de Formule 1 zijn zo anders dan bijvoorbeeld in het World Endurance Championship."

Eigen plekje gevonden

Valkenburg gebruikte december en januari om zijn accu weer op te laden na een lang seizoen en om even af te schakelen. 2022 vloog razendsnel voorbij en de commentator genoot met volle teugen. Na enkele weken vakantie werd het vizier al vol gericht op 2023.

Valkenburg was vorige week in Bahrein om de testdagen te verslaan en merkte daar dat er voor hem veel veranderd is in een jaar tijd. "Je kent meer mensen, je hebt relaties opgebouwd. Er gaan eigenlijk steeds meer deuren voor je open. Het kost even tijd om mensen te leren kennen, maar de bakjes koffie gedurende een seizoen zorgen ervoor dat je steeds nauwer samen kunt werken met de teams. Ze delen ook makkelijker informatie met je, wat je ook weer mee kunt nemen in je commentaar."

"Je krijgt dat ene nieuwtje net wat eerder, soms wat off-record dingen en dat maakt het ook weer leuker om commentaar te geven. Je kan weer een laag dieper gaan. Tijdens de testdagen heb ik lang gesproken met McLaren-teambaas Zak Brown, maar ook met Max Verstappen en vele anderen. Mensen kennen en herkennen je nu. Ik denk dat ik mijn plekje in de paddock nu wel gevonden heb."

Valkenburg en Heemskerk verzorgen dit jaar wederom gezamenlijk het F1-commentaar bij Viaplay. Het duo kent elkaar door en door en raakte vorig seizoen steeds meer op elkaar ingespeeld. De rust in het commentaar nam toe, de spanning verdween en het enthousiasme en de souplesse nam toe.

Korte voorbereiding

Dat geldt overigens niet alleen voor het commentaar. Een groot deel van het Viaplay-team kreeg in 2022 kort voor de seizoensstart vorm, waardoor de voorbereidingstijd kort was.

"Vergeet niet dat we vorig jaar als team maar enkele weken hadden om ons voor te bereiden. Een deel van de redactie en de regie was pas enkele weken in dienst. Op locatie moesten mensen nog ingespeeld raken op elkaar. Nu zijn we een jaar verder en daar zit al veel grote winst. We hebben het fundament neergelegd en daar gaan we nu verder op bouwen."

Nelson zit uitstekend in zijn vel en het enthousiasme is groot: "Het heeft ook te maken met een stuk ontspanning, dat is in ieders leven belangrijk. Ik merkte vorig seizoen dat er gaandeweg het seizoen steeds meer ontspanning kwam."

"De testdagen waren ontzettend leuk om te doen. Dan kijk je naar het gedrag van de auto’s op de baan. Als een soort schaatscommentator schreef ik de rondetijden mee tijdens de langere runs. Je kan veel aflezen uit het gedrag van een auto op de baan!"

Over de voorspellingen van Valkenburg voor het nieuwe seizoen én zijn verwachtingen omtrent het jaar van Max Verstappen lees je meer in deel twee van dit interview.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Tijdschema Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Australië?