Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Visa Cash App RB

F1-coureur beschuldigd van onsportief gedrag; team dreigt naar FIA te stappen

Was het tactisch perfect uitgevoerd of was het onsportief gedrag? Het ophouden van Yuki Tsunoda door Kevin Magnussen zorgde voor veel gespreksstof na afloop van de GP van Saoedi-Arabië.

XPB 1266349 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Waar Yuki Tsunoda op puntenkoers lag, moest de RB-coureur in de GP van Saoedi-Arabië uiteindelijk genoegen nemen met P14. Het had alles te maken met het tactische steekspel van Haas en Kevin Magnussen. RB is van mening dat Magnussen tijdens de race opzettelijk van de baan ging om zijn plek voor Tsunoda en de achter de Japanner rijdende coureurs te behouden.

Magnussen kreeg een tijdstraf van tien seconden, maar bleef wel voor het door Tsunoda aangevoerde treintje wagens rijden. De Haas-rijder drukte het tempo waardoor zijn op P10 rijdende teamgenoot Nico Hulkenberg weg kon rijden en zijn banden kon wisselen zonder een plek te verliezen. Uiteindelijk resulteerde het in het eerste punt van het seizoen voor Haas.

Waar menigeen sprak van een tactisch sterke race van Haas, was RB totaal niet gediend van het in hun ogen onsportieve gedag van Haas en Magnussen. "Yuki vocht voor wat een P10-finish had kunnen zijn", zegt RB-teambaas Laurent Mekies. "Hij werd toen gepasseerd door Magnussen, die de baan afsneed om dat te doen en vervolgens het hele treintje wagens vertraagde om zijn teamgenoot een gat te laten creëren. Het maakte de straf voor Magnussen zinloos, want het vernietigde Yuki's race", was Mekies boos.

Ook race-director Alan Permane van RB had geen goede woorden over voor de actie van Magnussen. "Met Yuki reden we een conventionele race zoals de meeste anderen. We startten op de mediums en toen de safetycar verscheen, pitte hij voor de harde band. Wat er toen gebeurde, was een beetje moeilijk te begrijpen", zegt Permane.

"Magnussen ging van de baan af om zich opzettelijk voor Yuki te plaatsen en vertraagde hem vervolgens met wel twee seconden per ronde. Hierdoor kon Hulkenberg, die nog niet gestopt was, een gat slaan en na zijn pitstop voor alle andere wagens blijven. Dat lijkt me niet correct en is de definitie van onsportief gedrag. Ik weet zeker dat wij en andere teams hier met de FIA over zullen praten voor toekomstige races."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China