Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-coureur oppert idee om chaos bij herstarts te voorkomen

De Formule 1-wereld raakt maar niet uitgepraat over de chaotische laatste herstart in de GP van Australië. Met nog één ronde te gaan vlogen na de herstart direct weer enkele wagens van de baan. Als het aan Lando Norris ligt, komen er nieuwe regels voor herstarts.

McLaren was dit seizoen niet erg competitief en ging puntloos richting Albert Park. Maar mede door alle chaos tijdens de race in Australië rukten Lando Norris en Oscar Piastri op naar P6 en P8 en reden ze in de punten. Bij de laatste herstart bleven beide wagens gespaard, de punten waren binnen. Als het aan Norris ligt wordt de procedure voor herstarts herzien om zeker richting het einde van race ongeluk en pech uit te bannen. "Ik heb het gevoel dat je gewoon heel veel pech kunt hebben, dat haat ik. Een rollende herstart is beter in dit soort situaties. Het voelt alsof je nog zo'n goede race kunt rijden, maar omdat iemand gewoon zijn wielen blokkeert in bocht één, haal je de finish toch niet", vertelt Norris aan onder meer RacingNews365 . "Ik hou gewoon niet van herstarts. In het eerste kwart van de race begrijp ik het nog. Later in de race en zeker met nog maar vier rondes te gaan, heb ik het gevoel dat je dingen verpest. Ik vind het niet eerlijk voor veel mensen die goed werk leveren en dan alsnog uitgeschakeld worden. Dus ik wil zeker iets veranderen. Ook heb ik het gevoel dat de voorlaatste rode vlag niet nodig was, zover ik het vanuit de wagen zag. Voor mij leek het alsof ze met nog vier rondes te rijden niet achter de safety-car wilden eindigen. Ik denk dat als we dat wel hadden gedaan, het logischer was. Wij hebben wat geluk gehad, maar het had ook slechter kunnen eindigen."

Rollende herstart

Als het aan Norris ligt, wordt er dus serieus naar gekeken om vanaf een bepaald punt in de race te kiezen voor een rollende herstart in plaats van een staande start. "Als je nog in het eerste deel van de race zit, probeer je wat geluk af te dwingen bij een herstart en neem je risico's. Maar een herstart later in de race kan echt pijn doen", geeft Norris aan. "Je kunt dan 56 rondes perfect hebben gereden, maar iemand doet iets stoms in bocht één, blokkeert en jouw race is over, alleen omdat ze de show spannender willen maken. Ik weet dat het een show is, maar we zijn hier niet alleen om een show te geven. We willen tegen elkaar racen en zo is het denk ik niet eerlijk." Norris vindt ook niet dat er tijdens de race zelf te weinig spanning is voor toeschouwers. "Volgens mij was er genoeg actie. Voor mijn gevoel had ik een goede race. De rode vlag was alleen maar om een show op te voeren. Ik krijg daarbij het gevoel dat ik pech had kunnen krijgen. Zonder reden had ik nog kunnen crashen met Hulkenberg, omdat mensen van de baan gaan en uitwijken. We komen helemaal naar Australië en het is hard werken om 55/56 rondes perfect te rijden. Maar omdat ze dan een show willen opvoeren, kun je pech hebben en kan alles uit je handen vallen. Daar moet goed over nagedacht worden."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"