Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-coureurs razend enthousiast over nieuwe F1-bolides: "Formule 1 is op zijn best"

Niet alleen de fans genieten dit seizoen van alle actie op de circuits, ook de coureurs zelf zijn razend enthousiast. Zoals het doel was met de nieuwe voorschriften, kunnen de F1-bolides elkaar een stuk beter volgen en is de raceability verhoogd.

Tijdens het raceweekend in Oostenrijk zagen we een prachtige strijd met vijf auto's en ook de GP van Groot-Brittannië was een week daarvoor een waar racespektakel. De technische regels voor de nieuwe F1-bolides werpen dit jaar hun vruchten af en zowel coureurs als fans zijn enorm aan het genieten. Van begin tot eind waren er op Silverstone verschillende gevechten te zien waarbij twee, drie of zelfs vier coureurs tegelijk door een bocht gingen en voor positie streden. Bij de herstart van de race streden de Red Bulls en Ferrari's voor positie en zaten ze in bocht 4 zelfs met zijn vieren naast elkaar! Ook in de laatste paar rondes was er een flinke strijd gaande om de podiumplaatsen, waarbij zelfs Fernando Alonso in de Alpine even mee kon vechten. Uiteindelijk waren het Carlos Sainz, Sergio Perez en Lewis Hamilton die aan het langste eind trokken en met een trofee op zak op huis aan gingen. F1's Managing Director Ross Brawn liet weten dat alle coureurs enthousiast zijn over de raceability die deze nieuwe bolides met zich meebrengen. De podiumwinnaars konden dit na hun gevecht op Silverstone zeker beamen. "Het raceniveau over de hele grid was geweldig", riep Sergio Perez tegenover onder meer RacingNews365. "We konden racen met elkaar. We waren in staat om elkaar te volgen door de hogesnelheidsbochten." "Zelfs toen ik Lewis inhaalde, pakte hij me terug omdat hij letterlijk naast me kon blijven. Ik denk dat dit zeker een goede test was voor deze auto's. Ook al verlies je een positie, je kan hem terugwinnen door te blijven vechten met de andere auto. Wat betreft deze nieuwe voorschriften: het is geweldig wat we gezien hebben."

Een grote stap voorwaarts

Racewinnaar Carlos Sainz was het helemaal eens met de Mexicaan. "Ik denk dat de Formule 1 een grote stap voorwaarts heeft gezet en die race was daar het bewijs van. In de bochten met hoge snelheden is de auto gewoon veel voorspelbaarder en maakt de auto geen rare bewegingen meer." Naast dat de coureurs elkaar nu beter kunnen volgen in de bochten, was de Spanjaard ook positief verrast op de rechte stukken. "Ik was verbaasd over het slipstream-effect. Ik weet dat het effect met deze auto's niet zo groot is als vorig jaar, maar zodra Max of Charles me passeerde (op het rechte stuk, red.), kon ik binnen bereik blijven." Lewis Hamilton deed het gevecht in deze nieuwe F1-bolides denken aan zijn kartdagen. "Formule 1 is op zijn best", voegt de Brit toe. "Het feit dat we zo goed elkaar konden volgen, ronde na ronde, is een bewijs dat we de goede richting in zijn ingeslagen."

Gasly genoot als toeschouwer

Door een ongelukkige tik die Pierre Gasly van teamgenoot Yuki Tsunoda kreeg, was de race voor de Fransman vroegtijdig afgelopen. Een pleister op de wonde was echter dat Gasly naderhand kon genieten van de gevechten als toeschouwer. "Ongelooflijk", begon Gasly toen hem werd gevraagd wat hij van de race vond. "Hoewel ik erg gefrustreerd was door mijn uitvalbeurt, heb ik er enorm van genoten als toeschouwer. Ik genoot enorm van de gevechten. Ik was zelfs voor de TV aan het schreeuwen. Het laat duidelijk zien dat we de juiste weg in zijn geslagen met deze voorschriften." "Ook wat betreft de banden; zelfs als je aan het glijden bent achter een andere auto lijken de banden wat robuuster te zijn waardoor je voor meerdere bochten achter elkaar kunt strijden. Voorheen merkte je na drie of vier bochten al dat je snelheid verloor. Nu kun je iemand langer onder druk zetten waardoor de gevechten leuker zijn."

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024