Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

F1-coureurs reageren op Red Bull-vertrek Newey

Het aanstaande Red Bull-vertrek van Adrian Newey is een belangrijk gespreksonderwerp in Miami. Verschillende Formule 1-coureurs reageren en spreken lovend over de Britse topontwerper.

Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het nieuws sloeg toch wel in als een bom: Adrian Newey vertrekt begin 2025 bij Red Bull. De topontwerper blijft tot die tijd werken aan de gloednieuwe hypercar van het team, maar het boek gaat definitief dicht. Newey wordt gezien als een van de beste ontwerpers uit de Formule 1-geschiedenis, een gegeven dat door verschillende coureurs wordt bevestigd. Yuki Tsunoda zei er bijvoorbeeld het volgende over tegenover onder meer RacingNews365.

"Zonder Adrian zou Red Bull niet zo veel successen behaald hebben", stelt Tsunoda. "Hij heeft 18 tot 20 jaar bij het team gezeten. Ik heb soms met hem gesproken, maar helaas kwam het niet tot dagelijkse gesprekken. Maar het is een hele aardige man en hij is ongelofelijk getalenteerd. Het heeft zeker effect op Red Bull, maar hij heeft veel voor het team gedaan."

Pierre Gasly reed begin 2019 voor Red Bull en haalt mooie herinneringen op. "Adrian is een uniek genie. Hij is extreem getalenteerd en de beste engineer uit de geschiedenis van de sport. Het is iemand die een specifieke aanpak hanteert. Ik kan me herinneren dat ik naar Milton Keynes ging en alle tekeningen op zijn bureau zag liggen. Ik dacht: 'tekenen we tegenwoordig op deze manier een F1-auto?' Het was indrukwekkend en waarschijnlijk mijn beste herinnering bij Red Bull, om met zo'n speciaal individu te werken. Ik had een goede relatie met hem. Adrian is een bescheiden man."

Volgende stap

Alex Albon was de opvolger van Gasly en is ook benieuwd wat Newey nu gaat doen. "Dat wordt interessant. Adrian is een aardige man en hield zich flink bezig met het rijden. Hij wilde echt weten hoe dat voelde en hij begreep ook dat de auto op een bepaalde manier afgesteld moest worden om het maximale eruit te halen. Ik kan me van mijn tijd bij Red Bull herinneren dat we anders werkten. Er waren iedere race ideeën en filosofieën en dat was heel inspirerend. Het is cool om als derde persoon te zien hoe dat gaat. Wat hij ook kiest, pensioen of racen, ik wens hem het allerbeste."

Albon werd in 2021 de reservecoureur van Red Bull en ging toen juist veel langs bij Newey. "Op dat moment was ik eigenlijk de simcoureur en ging ik langs om problemen uit 2020 op te lossen. Als hij iets belangrijk vond, kwam hij daarna naar me toe, vanaf de eerste dag. Hij wilde mijn mening weten. Het was fijn om zo'n relatie te hebben met iemand die zeer veel invloed heeft."

Lando Norris zou op zijn beurt weer graag met Newey werken, al weet hij niet of dat mogelijk is voor McLaren. "Ik heb geen idee. Wel is het zo dat je een stap zet als je Newey in je team hebt. Hij heeft gedachten die niet veel andere mensen hebben. Het is voor iedereen een eer om Adrian in het team te hebben, zeker met alles wat hij heeft bereikt in de Formule 1 én de laatste vijf tot tien jaar. Red Bull was het meest consistente team gedurende de laatste tien tot vijftien jaar, meer dan Mercedes en Ferrari. Het zou altijd een geweldige toevoeging zijn en je zou blij welkom zeggen."

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen maakt zich geen zorgen: "Dit zegt niks voor Monaco"