Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

F1-coureurs reageren op veelbesproken straf Alonso

Het incident tussen Fernando Alonso en George Russell tijdens de Grand Prix van Australië zorgde voor veel ophef in de Formule 1. Veel coureurs gaven een reactie in Japan en de meningen lopen flink uiteen...

Alonso Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © EDGE Photographics

Het was hét gespreksonderwerp na de Grand Prix van Australië: de crash van George Russell en de rol van Fernando Alonso. Het tweetal streed om de zesde plaats, waarna Alonso in de voorlaatste ronde twee keer op de rem ging staan voor een snelle bocht en Russell in de vuile lucht terecht kwam. De Mercedes-coureur raakte de controle over zijn bolide kwijt, crashte hard en kwam midden op de baan tot stilstand. De stewards besloten na afloop een straf van 20 seconden uit te delen aan Alonso, die volgens hen potentieel gevaarlijk rijgedrag had vertoond. Het zorgt voor veel uitlopende reacties, om te beginnen bij de hoofdpersonen zelf.

Russell vond de straf namelijk terecht, vertelde hij tegenover onder meer RacingNews365. "Ik gaf meteen al aan dat ik totaal verrast was. Ik keek naar het stuur en veranderde een switch op het rechte stuk, iets wat we allemaal doen tijdens de ronde, en toen ik opkeek, zat ik in de versnellingsbak van Fernando. Het was te laat en voor ik het wist, hing ik in de muur. Ik denk dat de beerput open zou gaan als de actie niet bestraft was, ook in de juniorcategorieën. Zij zouden zeggen: 'mag je remmen, vertragen of versnellen op het rechte stuk'? Waarschijnlijk heeft dit incident grotere gevolgen gehad dan zou moeten."

Alonso was op zijn beurt verrast. "De straf in Melbourne was verrassend. We kunnen er niets aan doen. We moeten het accepteren en gaan verder. We concentreren ons nu op de race hier, maar ik denk dat het incident (in Australië, red.) niet veel zal veranderen aan hoe we rijden en hoe we de race benaderen. Als dit in Abu Dhabi was gebeurd, met een uitwijkmogelijkheid op het asfalt, reed George een paar meter later weer het circuit op en had hij me kunnen inhalen in de volgende ronde of op het volgende rechte stuk. Dan was het geen enkel probleem geweest."

Overige uitspraken

Maar hoe zit het bij de andere coureurs? Nico Hulkenberg sluit zich aan bij Russell en haalde hard uit naar Alonso. "Melbourne is een soort stratencircuit, het is er vrij smal, we naderen die bocht met 260, 270 kilometer per uur en die bocht heeft een blinde exit. Als om wat voor reden dan ook het vlaggensysteem of iemand te laat is en één van ons George geraakt zou hebben, dan zou de uitkomst heel anders kunnen zijn geweest. Hoewel de tactiek van Alonso vrij gebruikelijk is in de Formule 1, denk ik dat het in die specifieke bocht met die snelheid, met een blinde exit, de verkeerde bocht is om het te doen. Hij creëerde er een zeer gevaarlijke situatie mee. Ik was er niet echt van onder de indruk."

Lance Stroll, de teamgenoot van Alonso, had dan weer geen goed woord over voor de stewards. De Canadees vond de straf maar niets. "Ik vond het belachelijk, want ik denk niet dat Fernando iets stoms heeft gedaan. Hij was gewoon de exit van de bocht aan het voorbereiden. Ze geven een drive through penalty voor een incident zonder contact, dus ze begrepen het niet."

Lando Norris is het in minder harde bewoordingen eens met Stroll. "Nee, de straf was niet terecht. Misschien hebben alle coureurs een andere mening. Wat Fernando deed was vreemd, maar het komt voor mij niet eens in de buurt van een brake test. Remde hij en schakelde hij terug? Ik ken de exacte details niet, maar is het genoeg voor een straf? Nee. George had het aan moeten zien komen en kon vijf meter eerder remmen. Hij had de tijd, al weet dat ik het lastiger is in die situatie. Maar het had geen penalty mogen zijn. Dit was geen brake test en gewoon een poging om slim te zijn."

Daniel Ricciardo neigt er wel naar om de stewards gelijk te geven. De RB-coureur vindt het een lastige zaak. ""Het was een raar incident, want de gevolgen waren groot. George crashte had door Alonso's verdedigende strategie, dus dan heb je al gauw zoiets van: 'oké, dat was slecht'. Nu Fernando het gedaan heeft, kan ik begrijpen waarom hij het deed, maar het is iets wat we waarschijnlijk nooit doen of oefenen. Misschien was de uitvoering niet zo goed. Ik denk dat ik door de gevolgen de straf begrijp."

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo keihard gestraft na GP China