Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-coureurs vellen oordeel over titelgevecht: Verstappen de populairste keuze

Wie wordt er dit weekend wereldkampioen? Wordt het Max Verstappen, of wordt het Lewis Hamilton. Onder de collega coureurs is er geen uitgesproken favoriet, maar wel kiezen meer coureurs voor Verstappen dan voor Hamilton.

Er is eigenlijk maar een onderwerp waar de hele Formule 1-wereld dit weekend mee bezig is. Natuurlijk is dat de titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Wereldwijd domineert het de sportmedia, en niemand lijkt er genoeg van te kunnen krijgen. Alle twintig coureurs verschenen op donderdag voor de microfoon van onder meer RacingNews365 , en natuurlijk hadden ook zij een mening over de titelstrijd. Althans, de meeste dan. We zetten de reacties, van Kimi Raikkonen tot Carlos Sainz, op een rijtje.

Een coureur steunt Hamilton

Het is George Russell die, logischerwijs, de kant kiest van Hamilton. De toekomstig Mercedes-coureur vindt het indrukwekkend dat zijn toekomstig teamgenoot aan het begin van het jaar tegenstand wist te geven aan Verstappen en Red Bull. "Ik zou graag Lewis zien winnen", begint George zijn verhaal aan de vooravond van zijn laatste race met Williams. "Wat hij heeft bereikt, vooral de laatste weken, is exceptioneel. Om überhaupt nog mee te kunnen vechten, terwijl Red Bull aan het begin van het jaar veruit de meest superieure auto had..." "Als je terugkijkt, dan zie je dat Mercedes drie van de vier eerste races heeft weten te winnen, terwijl Red Bull duidelijk het snelste pakket had. Max heeft het echter ook heel goed gedaan en je kan om verschillende redenen redeneren dat beide coureurs het verdienen om te winnen. Hopelijk is het een clean en fair race. Dat de beste man moge winnen!"

Veel coureurs wijzen geen favoriet aan

Carlos Sainz houdt zijn mening voor zich, want hij wil niet overvallen worden door boze fans. "Ik ga er niet persoonlijk op reageren wie mijn driver of the season is. Het is allemaal te gepolariseerd, dus ik wil geen kant kiezen, want dat is onzinnig als je kijkt hoe gepolariseerd alles is. Ik denk dat beide coureurs een geweldig seizoen achter de rug hebben." Daniel Ricciardo is klaar met de voorspellingen: "Daar ben inmiddels mee gestopt! Op sommige momenten dacht ik Max, dan weer Lewis. Het is lastig te voorspellen. Uiteindelijk is het geweldig voor de sport dat het gevecht in de laatste race wordt beslist met gelijke punten. Je praat er het hele jaar over, maar uiteindelijk draait het er dus om wie er het beste is in Abu Dhabi. Wie het hier beter doet dan de andere, wordt gekroond tot kampioen. Zo simpel is het." Lance Stroll durft het ook niet te zeggen, maar voorziet wel een heerlijke strijd. "Het draait om dit laatste weekend. Lewis lijkt het momentum te hebben, maar Max zal zich niet zomaar gewonnen geven, zoals we afgelopen weekend in Saoedi-Arabië wel zagen. Het zal interessant worden!" Mick Schumacher duimt voor beide coureurs. "Niks is nog beslist, maar ik duim voor hen allebei. Zij zijn de twee waar het om draait, dus het wordt interessant om te zien. Wie wint, die wint, daar kan ik niets aan veranderen", aldus de nuchtere Duitser. De andere Haas-coureur, Nikita Mazepin , kiest ook geen kant. "Ik hoop dat de sterkste wint", zegt hij. "Beide verdienen het, maar in onze sport is er maar een trofee voor de eerste plaats. Het zal er om draaien wie het hoofd koel weet te houden en wie het geluk aan zijn kant heeft. Als je kijkt naar ervaring heeft Lewis het voordeel en Mercedes heeft het fantastisch gedaan, maar Max is een nieuw gezicht. Ik mag ze allebei graag, als mensen, atleten en coureurs, dus dwing me alsjeblieft niet om te kiezen", lacht hij.

Viertal coureurs steunt Max

Daar waar alleen Russell uitgesproken de kant kiest van Hamilton, zo willen vier andere coureurs graag Verstappen zien winnen, maar wel vanwege uiteenlopende redenen. Zo wil Sebastian Vettel vooral dat de Mercedes-coureur niet aan het record van zijn idool Michael Schumacher komt. "Michael is mijn held, dus daarom wil ik niet dat Lewis wint. De waarheid is echter dat ze beide een sterk seizoen hebben gehad en dat ze momenteel beide nog kans hebben omdat ze het beide verdienen. Op een manier zou ik blij zijn als het record van Schumacher blijft staan, maar zelfs als Lewis wint, is Michael voor mij nog steeds de allerbeste." "Als Lewis nog een, twee, drie of meer titels wint, voor mij verandert het niets. Ik kan heel goed met hem opschieten, maar mijn onderbuikgevoel zegt dat ik Max wil zien winnen, om zo de records van Michael in stand te houden. Maar in mijn hoofd is het duidelijk: may the better man win!" Fernando Alonso is duidelijk: Verstappen verdient het meer dan Hamilton. "Mercedes is de laatste tijd wat beter en ze hebben nu al een aantal races gewonnen. Maar Max rijdt beter dan wie dan ook op dit moment, vind ik. We zagen die ronde in Saoedi-Arabië, die ronde kwam van Max, niet van Red Bull. Mercedes verdient wel het constructeurskampioenschap, want ze hebben de beste auto gebouwd, maar Max reed door het jaar heen een stap beter dan de rest. Hij verdient het." Pierre Gasly kiest verstandig ook de kant zijn Red Bull-teamgenoot. "Het is geweldig om twee coureurs uit twee verschillende teams voor het WK te zien strijden tijdens de laatste race. Beide hebben een goed seizoen gehad. Ik geniet ook van de hoogtepunten na afloop van elke race, want in de auto krijg je vaak niet mee wat er gebeurt. Ik ben echt heel erg benieuwd naar wat er dit weekend gaat gebeuren. Geen idee of ze de race gaan finishen", lacht hij. "Maar ik denk dat Red Bull en Max het gaan flikken!" Kimi Raikkonen is tot slot wat korter van stof, maar de afzwaaiende recordcoureur hoopt stiekem ook op Verstappen. "Wie de meeste punten heeft zal winnen. Ik weet niet of er een verdiende of onverdiende winnaar is. Het maakt me niet uit, maar als ik er eens moest kiezen dan zou ik Red Bull kiezen. Gewoon eens wat anders, snap je?" De andere coureurs, die niet in dit artikel voorkwamen, hebben hun mening niet gedeeld omdat ze er simpelweg niet naar werden gevraagd. Wie wordt er volgens jou kampioen? Laat het hieronder achter!

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi