Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
MotoGP

Breaking: F1-eigenaar bevestigt miljardenovername MotoGP

Liberty Media heeft in navolging van de Formule 1 nu ook de MotoGP in bezit. Dat maken de klasse en het Amerikaanse bedrijf bekend in een statement.

MotoGP-kalender-2024-RacingNews365
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De bevestiging is daar: Liberty Media heeft de MotoGP overgenomen van Dorna. Het Amerikaanse bedrijf heeft 86% in handen en is op die manier zowel de eigenaar van de Formule 1 als van de MotoGP. Met de overname zou een bedrag van meer dan vier miljard dollar gemoeid zijn. Dorna behoudt wel 14% van de aandelen, terwijl CEO Carmelo Ezpeleta ook aanblijft.

Greg Maffei, de CEO van Liberty Media, reageert verheugd in het statement. "We zijn erg blij dat we onze activa van toonaangevende live sport en entertainment uitbreiden met de overname van de MotoGP. Het is een wereldwijde competitie met een loyale en enthousiaste fanbase, boeiende races en een financieel profiel dat zeer veel cashflow genereert. Ezpeleta en zijn managementteam hebben een geweldig spektakel opgebouwd en we kunnen dat uitbreiden naar een breder wereldwijd publiek. We zijn van plan om de sport te laten groeien voor de MotoGP-fans, teams, commerciële partners en onze aandeelhouders."

Ook Ezpeleta vindt het een mooie stap. "Dit is de perfecte stap in de evolutie van de MotoGP en we zijn enthousiast over wat deze mijlpaal Dorna, de MotoGP-paddock en de racefans brengt. We zijn trots op de wereldwijde sport die we hebben laten groeien en deze transactie is een bewijs van de waarde van de huidige sport en het groeipotentieel. Liberty Media heeft een ongelofelijke staat van dienst in het ontwikkelen van sportactiva en we kunnen ons geen betere partner wensen om de wereldwijde fanbase van de MotoGP uit te breiden."

Naar verwachting wordt de overname eind 2024 afgerond, al is er wel nog een kleine kanttekening. Verschillende instanties, waaronder de Europese Unie, moeten nog goedkeuring verlenen. Ezpeleta legt het kort uit. "De overname zal naar verwachting eind 2024 zijn afgerond en is afhankelijk van goedkeuring door mededingings- en buitenlandse investeringsautoriteiten in verschillende rechtsgebieden."

Dat lijkt op basis van het verleden echter niet zomaar te gaan gebeuren. Eerder had het bedrijf CVC ook de Formule 1 én de MotoGP in bezit, maar oordeelde de EU dat dat niet wenselijk was. De prijzen van de tv-rechten zouden in dat geval te veel gaan stijgen, waarna CVC de MotoGP diende te verkopen. Het is zeer de vraag of de EU nu een andere mening is toegedaan.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden