Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

F1 in gesprek over permanente kalenderwijziging na double header-jackpot

Gaan we in de toekomst vaker Formule 1-races verreden zien worden op de zaterdag? Als het aan de organisaties van Bahrein en Saoedi-Arabië ligt wel.

XPB 1266169 Hi Res
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voor dit seizoen vond er een grote verandering plaats op de Formule 1-kalender voor de eerste twee Grands Prix. Zowel de GP van Bahrein als de GP van Saoedi-Arabië werd op zaterdag verreden. In het geval van Djedda was dat vanwege het begin van de Ramadan, in Bahrein was het om met terugwerkende kracht voldoende tijd tussen de GP's te laten.

Mogelijk gaan we dit in de toekomst vaker zien, aangezien Sjeik Salman bin Isa al-Khalifa, CEO van de Bahreinse GP, met een uitverkocht huis een veel grotere economische impact waarnam, zo vertelde hij in een exclusief interview met RacingNews365.

De CEO van de GP van Saoedi-Arabië, Martin Whitaker, bevestigde aanvullend tegenover dit platform dat gesprekken met Stefano Domenicali al hebben plaatsgevonden en dat er nieuwe gesprekken zullen volgen. Als we Whitaker vragen of de race in Djedda permanent naar de zaterdag kan verhuizen, antwoordt hij resoluut: "Absoluut."

"We hebben hier dus over gesproken. Mijn bestuursvoorzitter, prins Khalid, sprak met Sjeik Salman en Stefano in Bahrein over dit thema. Het is een goed idee. Het werkt ook makkelijker en prettiger voor de teams, met teamleden die op zondag weer thuis kunnen zijn."

"Dat is ook het mooie van het Midden-Oosten. Je kan om bijvoorbeeld 02:00 uur op het vliegtuig stappen en toch 'al' zondagochtend om 06:00 uur in Parijs of op Londen Heathrow landen, of waar je ook naartoe zou willen gaan in Europa", zo vervolgt Whitaker.

"Reuring in de stad"

In de meeste Arabische landen vindt het weekend op vrijdag en zaterdag plaats. Dat de race dit jaar dus op zaterdag en niet op zondag plaatsvond, zorgde voor meer animo. "Er kleven veel voordelen aan het afwerken van het programma in wat voor dat specifieke land het weekend is. Kijkend naar de GP van Bahrein, ben ik daar volledig van overtuigd. Ik denk dat Sjeik Salman hetzelfde zal vertellen, waarbij ik denk dat ze de jackpot hebben gewonnen door het (lokale, red.) weekend aan te houden."

Whitaker bevestigt, kijkend naar de cijfers, dat er een groot verschil werd waargenomen, iets dat hij ook terugzag in Bahrein: "Ik was op de vrijdag in Bahrein en de sfeer op het circuit was echt geweldig. Die was altijd al goed, maar nu nog beter en dat had naar mijn idee alles te maken met het feit dat er in de stad al volop over gesproken werd."

"Omdat het bovendien weekend was, hoefde niemand zich zorgen te maken om werkverplichtingen of om 'te laat' op zondag het circuit te verlaten, om de volgende ochtend groggy op het werk te verschijnen. Ik denk dat dat voor beide evenementen het grote verschil was."

Ook interessant:

Meesterlijke Verstappen brengt kalmte in Red Bull-heksenketel

Daar is 'ie weer: een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast! Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken de GP van Saoedi-Arabië. Max Verstappen domineerde en zorgde tegelijkertijd voor rust bij Red Bull. Dat en nog veel meer passeert de revue!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP China Verstappen houdt kaarten tegen de borst: "We betreden het onbekende"