Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

F1-leegte in januari gevuld met volop Nederlands autosportspektakel

Terwijl de F1-wereld grotendeels in haar winter'slaap' zit, moeten de fans nog even geduld opbrengen om hun helden in actie te zien. Dat wil echter niet zeggen dat er geen autosportactie te bekennen is de komende maand.

Renger van der Zande Daytona 24
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Chip Ganassi Racing

Nee, we moeten nog even wachten op de start van het Formule 1-seizoen. Eind januari / begin februari zullen de eerste teams hun nieuwe F1-bolides presenteren, maar in actie zien we die pas tijdens de testdagen op 21, 22 en 23 februari in Bahrein, op misschien een verdwaalde filmdag na. Tot dan is er nog genoeg te zien in de auto- en motorsportwereld. Daarbij zien we ook de nodige Nederlandse inbreng.

Nyck de Vries en Robin Frijns in actie

Het zijn namelijk Nyck de Vries en Robin Frijns die over ruim een week beginnen aan het Formule E-seizoen. in Mexico staat op zaterdag 13 januari de E-Prix op het programma op het Autodromo Hermanos Rodriguez. Twee weken later, op 26 en 27 januari, vinden er in Saoedi-Arabië twee races plaats.

De Vries keert na een jaar afwezigheid weer terug in de elektrische raceklasse. De wereldkampioen Formule E van 2021 zal het komende jaar uitkomen voor Mahindra.

Frijns is inmiddels een ware Formule E-veteraan en heeft al bijna 90 races achter zijn naam staan. Vorig jaar kende hij een teleurstellend seizoen bij het tegenvallende ABT CUPRA. In 2024 keert hij terug bij Envision Racing, de regerend kampioen en het team waar hij van 2018 tot en met 2022 ook al voor uitkwam. Daarmee is hij dus een titelkandidaat, want hij vervangt Nick Cassidy, die vorig jaar vicekampioen werd.
			© Mahindra Racing
	© Mahindra Racing

24 uur van Daytona

Eind januari vindt de iconische 24 uur van Daytona plaats in Florida. De race vormt samen met de 24 uur van Le Mans en de 12 uur van Sebring de 'Triple Crown of Enduranceracing'. Ook hier vinden we enkele Nederlanders terug die op jacht gaan naar succes.

Wat te denken van Renger van der Zande, een vaste waarde in de Amerikaanse enduranceracerij. Namens Cadillac gaat hij samen met Sebastien Bourdais en IndyCar-legende Scott Dixon van start in de GTP-klasse. Tijmen van der Helm staat in diezelfde klasse met JDC-Miller MotorSports aan de start in een Porsche 963.

In de GT Daytona Pro-klasse zien we Nicky Catsburg terug. Hij won eerder al de 24 uur van Daytona en vorig jaar won hij zelfs de befaamde 24 uur van Le Mans, net als de 24-uursraces op Spa en de Nurburgring. Ook Larry ten Voorde komt uit in die klasse, samen met MDK Motorsports. Hij rijdt in een voor hem bekende Porsche GT3R.

De inschrijflijst is nog niet compleet, dus mogelijk komen hier zelfs nog meer Nederlandse namen bij. Zo deden de afgelopen jaren ook Indy Dontje en Rinus VeeKay mee. De 24 uur van Daytona vindt plaats in het weekend van 27 en 28 januari.

			© XPBimages
	© XPBimages

Max Verstappen in de virtuele 24 uur van Daytona?

Elk jaar wordt er ook een virtuele 24-uursrace verreden. Max Verstappen nam de laatste jaren steevast mee aan de race, die tevens in januari wordt verreden. Samen met Team Redline zal hij op zoek gaan naar succes.

Het is nog niet bevestigd dat hij dit jaar weer mee zal doen, maar de kans is groot. De virtuele race vindt een week eerder plaats dan de echte race, namelijk in het weekend van 20 en 21 januari. Voor de langeafstandsrace wordt gebruikt gemaakt van iRacing.
			© Max Verstappen
	© Max Verstappen

De Rally van Monte Carlo

Het rallyseizoen wordt traditioneel geopend met de iconische Rally in Monte Carlo. Omdat er in de buurt van Monaco hard wordt gewerkt aan de infrastructuur, zal er dit jaar worden uitgeweken naar Gap, een plaats in de buurt.

De rally vindt plaats van 22 tot en met 28 januari.

Natuurlijk, Dakar!

Maar het jaar wordt natuurlijk afgetrapt met de beroemdste rally in de wereld, de Dakar Rally. Bekende namen als Tim en Tom Coronel doen natuurlijk weer mee bij de auto's, evenals rallygrootheden Sebastien Loeb, Carlos Sainz en Stephane Peterhansel.

Grootste vedette namens Nederland is natuurrijk de winnaar van editie van 2023, Janus van Kasteren. Hij gaat bij de trucks op jacht naar titelprolongatie. De Dakar Rally wordt verreden in Saoedi-Arabië en gaat vanaf 5 januari van start.

Dakar Rally 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami