Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-legende: "Niet Red Bull maar Ferrari de grote favoriet voor GP Canada"

Tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Emerson Fittipaldi blikt terug op de GP in Azerbeidzjan en vooruit op de race in Canada. Hij ziet dat Ferrari veel problemen heeft, maar acht ze toch de favoriet voor de race in Montreal.

Het was een dramatisch Formule 1-weekend voor Ferrari in Azerbeidzjan. Niet voor het eerst dit seizoen kregen de Italianen te maken met motorproblemen toen ze aan de leiding van de race gingen. Charles Leclerc was het slachtoffer, terwijl teamgenoot Carlos Sainz door hydraulische problemen ook de finish niet zag. Ook bij klantenteam Haas ging er een motor aan tijdens de race. F1-legende Emerson Fittipaldi zag het met leden ogen aan. "Ferrari heeft zeker weten grote technische problemen. Ik heb geen idee waar precies het in de motor zit, maar iets ging er kapot. Ze hebben bijna geen tijd om het voor de GP van Canada op te lossen. Ferrari was snel en Leclerc was sterk, maar ze hebben absoluut een probleem. Voor de sport hoop ik dat ze de problemen oplossen, want het zou zonde zijn als ze niet kunnen strijden met Red Bull. Dat zou het kampioenschap zo geweldig spannend maken", zo vertelt hij aan VegasInsider . "Ze hebben absoluut de capaciteit om de problemen op te lossen, maar we weten niet wanneer. Ze hebben de mensen, de capaciteiten, de data, alles om de problemen op te kunnen lossen. Ik hoop dat ze het al voor Montreal hebben opgelost, maar dat wordt lastig. Het wordt een leuke Grand Prix, want er zijn daar vaak veel inhaalacties", aldus de wereldkampioen van 1972 en 1974.

Fittipaldi: "Red Bull is ongerust"

Tijdens de race in de straten van Bakoe werd Sergio Perez verteld om niet in gevecht te gaan met teamgenoot Max Verstappen toen de Nederlander met rassen schreden dichterbij kwam. Volgens Fittipaldi kwam dat voort uit ongerustheid bij de Oostenrijkse renstal. Dat kwam voor Emerson als een verbazing. "Red Bull was zeker ongerust toen ze hun coureurs vertelden om niet te vechten met elkaar. Dat komt omdat Perez zo goed presteert en zo snel is. Hij heeft zich aangepast aan het team, de auto en zijn engineers. Zijn prestaties zijn heel goed." "Ik ben verrast door hetgeen er is gebeurd, want plots verloor Checo veel snelheid ten opzichte van Verstappen. Het is interessant voor de racefans om Perez zijn teamgenoot uit te zien dagen. Het is dit jaar al een paar races gebeurd en het zal nog zeker een paar keer voorkomen." "Ik ben in ieder geval blij dat Checo zo veel vertrouwen heeft en snel is, want het kan alleen nog maar beter worden vanaf hier. Horner en het Red Bull-team zullen zich zorgen maken als de twee coureurs dicht bij elkaar rijden en elkaar in proberen te halen, want op zulke momenten kan er van alles gebeuren."

Ferrari de favoriet in Canada

Betrouwbaarheidsproblemen of niet, volgens de Braziliaan is en blijft Ferrari momenteel de favoriet voor race-overwinningen, ook al stamt de laatste overwinning al van tijdens het Grand Prix-weekend in Australië. "Ferrari is voor mij de favoriet in Montreal, meer dan Red Bull, want ze zijn net wat sneller. Toch is het Red Bull dat races wint en het kampioenschap leidt. Het is een geweldige titelstrijd, een fantastisch kampioenschap", geniet hij. "In Canada draait het om het remmen en de tractie bij het uitkomen van de bochten. Je hebt niet echt snelle bochten, dus hard remmen, de auto roteren en goed de bocht uitkomen, dat is key in Montreal. Hoe laat kan je remmen, hoe goed kan je de auto roteren en hoe snel kan je bij het uitkomen van de bochten op het gas?" Tot slot doet de 75-jarige oud-coureur nog een regendansje, dat overigens effect lijkt te hebben . "Daarnaast heb je op het Circuit Gilles Villeneuve altijd de factor regen. Er is altijd een goede kans op buien, die de hele race overhoop kunnen gooien", zo sluit hij af.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi