Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

F1-legende Prost verwelkomt Verstappen persoonlijk bij zeer exclusieve club

16 overwinningen tot nu toe in één seizoen, drie wereldkampioenschappen en 51 zeges. Max Verstappen staat na zijn overwinning in Mexico op gelijke hoogte met viervoudig wereldkampioen Alain Prost.

Verstappen Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

In Mexico wist Max Verstappen zijn eigen record van 15 overwinningen in een seizoen te verhogen naar 16. De Nederlander werd op de zaterdag in Qatar wereldkampioen van 2023 en schreef daarmee zijn derde kampioenschap op zijn naam, en met een totaal van 51 F1-zeges bevindt hij zich in de top vijf coureurs met de meest behaalde Formule 1-overwinningen ooit, samen met bekende namen als Lewis Hamilton en Michael Schumacher.

Hij staat sinds afgelopen zondag op gelijke hoogte met viervoudig wereldkampioen Alain Prost, die ook 51 Grands Prix heeft weten te winnen. De voormalig McLaren-, Ferrari- en Williams-coureur wil graag benadrukken hoe bijzonder de prestatie van de Nederlander is: "Er zijn vijf mensen met minstens dat aantal overwinningen. Vijf in de geschiedenis van de Formule 1. Ik schaam me er niet voor om te zeggen dat ik trots ben om in dat rijtje te staan", zo begint hij tegenover L'Equipe. "Mijn verhaal is afgelopen maar het was prachtig, en dat van Max wordt nu geschreven en is net zo mooi, op zijn eigen manier."

"Dat deed wel een beetje pijn"

Prost vervolgt: "Voor Max is de 51 halen maar een getal. Ik was al de eerste, en ik wist dat dat record verbroken zou worden."

De huidige Formule 1 heeft tenslotte meer races gedurende het seizoen dan in de tijd van de viervoudig wereldkampioen, en er zijn meer WK-punten te verdienen. Het record van Prost werd als eerste door Michael Schumacher verbroken in 2001 op de Hungaroring. En eerlijk is eerlijk, de eerste keer dat een record verbroken wordt doet altijd het meeste pijn, zo geeft de Fransman toe:

"Dat is altijd pijnlijker ja. Maar ook toen zag ik het aankomen. Ik kon me voorbereiden. Michael won alles. De vijf titels van Fangio (Juan Manuel Fangio, red.) betekenden niets voor mij. Aan de andere kant deed het aantal overwinningen wel een beetje pijn, maar laten we niet overdrijven, ik heb er niet om gehuild. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik die dag niets voelde."

"Ik ben niet verdrietig om verslagen te worden"

Jaren later gingen zowel Lewis Hamilton als Sebastian Vettel nog over het aantal overwinningen van Prost heen. "Het gebeurde gewoon. Want hoe dan ook: als je niet meer eerste bent, maakt het niet meer uit of je tweede, derde of zelfs vierde bent. Als je nu naar de lijst kijkt, dan zijn er niet echt tussenstops. De cijfers liegen er niet om. Max sluit zich aan bij Hamilton, Schumacher en Vettel."

En dus wil de Franse wereldkampioen Verstappen persoonlijk feliciteren in Abu Dhabi: "Ik zal hem vertellen dat hij al lid is geworden van een zeer exclusieve club en dat dat al een prestatie is. Ik zal hem ook vertellen dat hij een coureur is die ik waardeer om zijn vastberadenheid en talent. En tot slot zal ik hem vertellen dat ik niet jaloers of verdrietig ben om verslagen te worden door een sportman van zijn niveau", zo sluit Prost met mooie woorden af.

Ook interessant:

Verstappen en Perez geven Red Bull ieder op eigen wijze vleugels

De Grand Prix van Mexico was er weer één waar genoeg in zat. Blunders, verrassingen, crashes... Genoeg om over na te praten dus in een kakelverse Formule 1-podcast van RacingNews365.

Praat mee!

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami