Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

F1 pakt door en wil verder experimenteren met GP-weekend

Als het aan de Formule 1-baas Ross Brawn ligt, dan wordt er in 2022 geëxperimenteerd met de hoeveelheid banden die de teams tijdens een Grand Prix-weekend mogen gebruiken.

Start 2021 Austria 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Dit jaar zagen we een bijzonder experiment in de Formule 1. Tijdens drie races, waarvan de laatste nog moet komen, wordt er een sprintrace gehouden op zaterdag. Daardoor verplaatste de kwalificatie tijdens de desbetreffende weekenden naar de vrijdag en bepaalde die de startgrid voor de sprintrace. De uitslag van de sprintrace is vervolgens de startopstelling voor de Grand Prix op zondag, die ongemoeid bleef.

Het is volgens de Formule 1-bazen een succes gebleken en in 2022 zullen er naar verwachting zes locaties worden geselecteerd voor een sprintraceweekend. Omdat het experiment een succes was, wil Managing Director Ross Brawn graag ook op andere vlakken wat dingen uitproberen.

In gesprek met onder meer RacingNews365 vertelt hij namelijk dat de experimenten in 2021 ervoor hebben gezorgd dat steeds meer mensen openstaan voor andere proefjes.

"De mindset van sommigen is er een beetje door veranderd en ik denk zeker dat de deur nu is geopend naar nieuwe experimenten. Er staan wel wat dingen op onze lijst, maar we worden wat nerveus van de gedachte om het een heel seizoen lang te implementeren."

Minder banden voor F1-coureurs

Het volgende waar daarom mee geëxperimenteerd zal worden, denkt Brawn, zijn de banden. "Ik wil graag zien of we de hoeveelheid banden die we gebruiken gedurende een weekend kunnen reduceren. We willen allemaal op verschillende manieren onze voetafdruk verkleinen. Logistiek gezien is de hoeveelheid banden die we gebruiken daar een manier van."

"Hopelijk gaan we in 2022 een paar weekenden hebben waar de teams minder banden tot hun beschikking hebben. Ik ben er van overtuigd dat we dat kunnen doen zonder dat het een impact heeft op de show, maar in Formule 1 bestaat er altijd een kans dat iets onbedoelde consequenties heeft."

Het voorstel wordt ondertussen opgesteld en de Britse F1-baas hoopt tot een akkoord te kunnen komen met de verschillende partijen. "De FIA werkt heel hard met Pirelli en de teams om met een voorstel te komen, zodat we de hoeveelheid gebruikte banden kunnen verminderen."

"Het ziet er veelbelovend uit, dus ik denk dat dat iets is wat we enkele weekenden zullen doen tijdens het 2022-seizoen, zodat we kunnen evalueren. Als dat werkt, dan is dat iets dat we kunnen implementeren in de toekomst, of we kunnen het nog wat aanpassen."

Natuurlijk moeten de teams en de FIA het wel eens zijn met het experiment. De Formule 1 kan dit niet in haar eentje doordrukken op dit moment. Er zal over moeten worden gestemd.

Ook interessant:

Video: Exclusieve beelden vanaf het nieuwe F1-circuit in Saoedi-Arabië

RacingNews365 ging op bezoek in Saoedi-Arabië, waar over enkele weken wordt geracet op het spectaculaire stratencircuit. Er moet nog veel worden gedaan, maar toch zullen de twintig coureurs over vijf weken worden losgelaten in de straten van Jeddah, hieronder te zien in onze video.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

13 reacties

Viaplay

Unibet
x
Red Bull Red Bull verliest grote voorsprong op één belangrijk vlak