Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-panel is het eens: "Piastri overduidelijk de rookie van het jaar"

De prestaties van Oscar Piastri tijdens de Grand Prix van België zijn bij het RN365-podcastpanel niet onopgemerkt gebleven.

In de wekelijkse RacingNews365 Formule 1-podcast bespreken host Joris Mosterdijk, F1-kenner Ruud Dimmers en Red Bull-simulatorcoureur Rudy van Buren de Grand Prix van België. Naast de twee machtige overwinningen voor Max Verstappen stond het podcastpanel ook stil bij de prestaties van rookie Oscar Piastri in de McLaren.

Host Joris vraagt zich na de Grand Prix van België hardop af of ze kunnen stellen dat Oscar de beste F1-rookie is sinds Max Verstappen in 2015 de koningsklasse betrad. "Dat is zo moeilijk Joris, je hebt er zoveel gehad. Je hebt George Russell gehad, Lando Norris...", reageert Ruud. "Ik heb het even uitgerekend", gaat Mosterdijk verder. "Verstappen finishte gemiddeld op positie 11.9 in zijn rookie-seizoen en Piastri zit nu op 12.5 met minder races, en dat gaat waarschijnlijk alleen maar hoger worden." "Alles ligt aan de auto", aldus Dimmers. "Lewis Hamilton debuteerde in 2007 bij McLaren en die kreeg een auto mee waar hij wereldkampioen mee kan worden en die heeft hem in het grindbakje in China laten staan, anders was hij wereldkampioen. Het ligt allemaal aan het materiaal wat je hebt en een stukje voorbereiding erbij."

"Piastri verdiende vorig jaar al een stoeltje"

"Ik denk dat Piastri heel getalenteerd is, hij zal zeker nog fouten maken. Hij maakt ook gewoon nog foutjes. Je ziet dat hij bijvoorbeeld in Hongarije één goede stint heeft en vervolgens schade heeft aan de onderkant van zijn auto. Je ziet nog wat verval in zijn weekenden. Het is niet iedere sessie dat 'ie er volle bak bij zit, het is leren. Die jongen heeft 12 GP's gereden nu. Ik zie hem liever rijden dan bepaalde andere coureurs, laat ik het zo maar zeggen", aldus Dimmers. Hier sluit Rudy bij aan: "Eens. Ik vind Piastri zeker de beste debutant van dit jaar. Het is natuurlijk eigenlijk een jongen die vorig jaar al een stuurtje verdiende. Ongemerkt heeft hij al veel gereden en meters gemaakt voor Alpine, maar nu zie je dat hij in raceomstandigheden nog net dat stapje moet maken. Ik denk dat Spa het eerste weekend is dat hij 'dat ding' wel bijna alle sessies met twee handen vasthad terwijl eigenlijk Lando Norris gewoon de baas was. En dat moet ook een lekker momentum zijn, zo de zomerstop in." Toch was het weekend van Piasti op het circuit van Spa-Francorchamps niet helemaal foutloos: "Ja, de eerste bocht dan", geeft van Buren toe. "Maar als coureur heeft hij dat (incident) al lang weggestreept. Die kijkt alleen naar de positiviteit de rest van het weekend. De auto is snel, ook met hoge downforce, dus die kunnen ook echt al naar Zandvoort kijken want ze kunnen dat momentum voortzetten. Dus ik vind het gewoon knap wat hij doet. Hij doet geen gekke dingen, hij is rustig over de radio, hij is doordacht, hij is goed in zijn interviews, en ik denk dat dit McLaren, zeker in combinatie met Norris, heel erg omhoog kan gaan pushen richting het einde van het jaar."

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel