Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Red Bull Racing

F1-teambaas schetst bizarre financiële regel die bijdroeg aan Red Bull-straf

Een van de kostenposten waarop Red Bull de fout in ging, was de cateringkosten. Williams-teambaas Jost Capito schetst hoe onlogisch de kosten voor het eten van het personeel eigenlijk is en vindt dat de straf voor Red Bull prima is en niet zwaarder had moeten zijn.

Red Bull is in 2021 over de schreef gegaan en boven het budgetplafond gekomen. Het ging om 1.8 miljoen dollar boven de limiet, waarvan ongeveer 1.4 miljoen dollar zou gaan om belastingteruggave die niet goed verwerkt was. Anders was men slechts 0.4 miljoen over de limiet gegaan.

Een andere kostenpost die volgens de FIA niet goed was verwerkt, waren de cateringkosten. Daar waar Red Bull deze niet onder de kosten schaarde die binnen het plafond vielen, had dat volgens de autosportbond wel gemoeten. Mede daardoor kwam er nog eens ruim een miljoen aan kosten bij voor Red Bull.

Williams-teambaas Jost Capito breekt een lans voor het team van Christian Horner en beschrijft bij het Duitse Sky hoe onduidelijk de kosten zijn voor het eten van het personeel. "Ik geef een voorbeeld: als het teampersoneel 's avonds op het circuit in de hospitality eet, dan valt het geld wat daar aan wordt uitgegeven onder het budgetplafond. Als men buiten het circuit in een restaurant eet, dan valt het weer niet onder de budgetlimiet."

"Dit zijn allemaal nog zaken die moeten worden verduidelijkt", zucht hij. "Voor een team is het goedkoper, eenvoudiger en minder ingewikkeld als men gewoon op het circuit eet. Het neemt ook minder risico met zich mee. Toch kan je dat beter niet doen, want dan valt het onder het budgetplafond. Als je buiten de deur eet niet", schetst hij de bijzondere reglementen.

Capito: "Niet zinvol om over hoogte Red Bull-straf te discussiëren"

Volgens de teambaas van Williams zal dat echter in de toekomst gaan veranderen, want de regels zijn erg onduidelijk. "Het is een bekend probleem en voor volgend jaar zal het anders zijn."

"Dat zijn aanpassingen waarbij alle teams eensgezind zijn en waar ze samen aan werken. Dat is nodig. De regels voor het budgetplafond zijn zo ingewikkeld dat je ze niet in een keer honderd procent in orde zal krijgen. In de loop der jaren zal het dan ook verbeteren", vermoedt Capito, die zich kan vinden in de straf voor Red Bull en Aston Martin.

"Het is niet vast te stellen of het bedrag dat Red Bull boven de cap uit is gekomen uit heeft gegeven aan performance. Je moet gewoon toegeven dat het het eerste jaar van de financiële regels was."

"Het is dan ook niet zinvol om nu te discussiëren of de straf iets minder zwaar of juist wat zwaarder had moeten zijn. Het is was het is en er is nu een precedent geschapen. Ik vind het allemaal prima", aldus de Duitser.

Ook interessant:

Zet deze coureur naast Verstappen en je hebt het ideale Formule 1-team

Red Bull was in gesprek met Norris. Wat voor een team zou dat opleveren? Coronel weet het: 'Het ideale F1-team!'. Maar of het zo verstandig zou zijn voor de Brit...

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Brazilië 2022 RN365 Nieuwsdossier

27 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Exclusief Verstappen pareert Leclerc: 'Hij verloor de F1-wereldtitel al eerder'