Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-teambaas vol lof over De Vries: "Hij heeft dit F1-zitje zelf afgedwongen"

Nyck de Vries beleefde een bijzonder seizoen waarin hij uiteindelijk een zitje afdwong in de Formule 1. Dat deed de Nederlander door tijdens de Grand Prix van Italië punten te pakken voor Williams, een bijzonder moment voor hem, maar ook voor Williams-teambaas Jost Capito. De Duitser blikte met RacingNews365 terug op het speciale weekend van De Vries in Monza.

De Grand Prix van Italië in 2022 zal voor altijd in het geheugen van Nyck de Vries gegrift staan. Ondanks dat hij in 2021 de wereldtitel in de Formule-E veroverde, in 2019 al het Formule 2-kampioenschap op zijn naam schreef en hij voor de GP van Italië onder andere in F1-bolides van Mercedes en Williams had mogen rijden, leek een fulltime zitje in de Formule 1 niet voor hem te zijn weggelegd. Tijdens de Grand Prix van Italië veranderde alles echter voor de 27-jarige coureur. De Vries kreeg een unieke kans en verzilverde die direct, tot grote tevredenheid van alle mensen op de F1 paddock, inclusief wereldkampioenen als Lewis Hamilton en Max Verstappen. Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi blikte RacingNews365 met Williams-teambaas Jost Capito terug op het bijzondere weekend van De Vries. Een moment dat nog altijd een grote glimlach op het gezicht van de Duitser tovert: "Nyck verdiende het moment en verdient ook alles wat er na dat weekend is gebeurd. Hij heeft het zitje in de Formule 1 zelf veroverd en heeft tijdens de GP van Italië het geluk na een lange periode van hard werken zelf afgedwongen. Niet alleen in het raceweekend, maar ook tijdens de race had hij het geluk gelukkig aan zijn zijde." "Mochten we namelijk niet achter de safety car zijn gefinisht, zou hij geen punten hebben veroverd, omdat hij het had moeten doen op oud rubber terwijl er achter hem coureurs reden die er wel voor hadden gekozen om een pitstop te maken. De keuze pakte voor hem goed uit en daarmee dwong hij een zitje voor 2023 af. Hij heeft dat zitje verdiend, na jaren van keihard werken. Men zegt dan ook niet voor niks dat mensen die er hard voor werken geluk afdwingen en daarvan is De Vries een goed voorbeeld." "Jarenlang is hij al aanwezig in andere raceklassen, daar presteert hij, is hij competitief, gaf hij nooit zijn droom om F1-coureur te worden op, bleef hij vriendelijk, bleef hij pushen en dat voor een zeer lange periode. Als je dat volhoudt, verdien je een zitje in de Formule 1. Ik ben daarom echt heel blij voor hem", aldus Capito met oprechte trots in zijn ogen. "Nyck is een coureur die zich later heeft ontwikkeld. Hij was vaak ouder dan de andere jongens die aanwezig waren in de raceklassen waarin hij reed. Niet iedereen wordt ouder op hetzelfde moment, iedereen is daarin verschillend in het leven." Het interview met Jost Capito gaat verder onder de foto van Aaron Deckers in gesprek met de Williams-teambaas.

Logan Sargeant

In 2023 komt Williams zelf in actie met een 'oudere' coureur en een jong talent. Een bewuste keuze van het team, dat zo hoopt een steentje bij te dragen aan de Formule 1 in zijn geheel. "We zijn blij met Alexander Albon en ondanks dat hij met zijn 26 jaar relatief jong is, kan hij een grote rol spelen in de ontwikkeling van Logan Sargeant. Toen we de beslissing namen om verder te gaan met een nieuwe coureur in 2023, heb ik Alex ook gevraagd naar zijn gedachten. Hij was direct heel enthousiast over Logan en hij zal niet alleen het team maar ook Logan helpen in de Formule 1." "Alex is iemand die beschikt over veel ervaring en iemand die een echte teamplayer is", vervolgt de teambaas. "Hij staat open voor een strijd met een teamgenoot en hij ziet ook het lange termijn plaatje. Hij ziet een gevecht met een teamgenoot niet als een storende factor", aldus Capito die aangeeft altijd zijn coureurs te betrekken als hij belangrijke beslissingen neemt. "Het is inderdaad mijn managementstijl om te spreken met mijn coureurs, zeker wanneer het gaat over het aantrekken van een nieuwe coureur." "In 2021 sprak ik ook met George Russell over de coureurs waarmee we dit jaar wilden gaan rijden. Ik vind het nodig om hierover te spreken met mijn coureurs. Het hoort er in mijn ogen bij. Je moet je coureurs vertrouwen, anders wordt het een moeilijke zaak. Zij horen bij dit proces betrokken te zijn. Zij voelen dan ook meer vertrouwen en krijgen een beter idee van waar ze staan binnen het team. Zelf ben ik sowieso iemand die heel open is binnen het team. Daarin moet je consistent zijn. Mensen binnen het team weten zo wat ze te wachten staan." De keuze voor Sergeant werd binnen het team goed besproken, maar voor Capito is de keuze voor Sergeant vooral gemaakt op basis van de lange termijn. "Logan is een uitstekende coureur en hij is een product van onze eigen academie. Je moet die jongens de kans geven, want daarvoor heb je tenslotte een academie opgestart. Als je er geen coureurs uithaalt, dan heeft het ook geen zin om zo’n academie te runnen." "Wij hebben als klein team de kans om een jong talent de kans te geven, terwijl grote teams die keuze eigenlijk niet hebben. Daarom is het voor ons heel goed om hem de kans te geven en ook voor de Formule 1 in zijn geheel is het goed om een jong talent terug te zien op de grid." Gevraagd naar de Amerikaanse nationaliteit van Sergeant laat Capito weten ook daarin een voordeel te zien: "Zijn nationaliteit is een win-winsituatie, zowel voor F1 als voor Williams", waarmee de teambaas refereert naar de groeiende populariteit van de Formule 1 in Amerika. "Zijn komst zal de Amerikaanse markt zeker een extra boost geven."

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"