Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

F1-teambazen verrast door plotselinge regel'wijziging' FIA

Bij Red Bull was het dit seizoen alweer twee keer een vertrouwd gezicht: Bij het afvlaggen van winnaars Max Verstappen (Bahrein) en Sergio Perez (Saoedi-Arabië) beklommen teamleden de pitmuur en juichten hun coureurs toe. Door een beslissing van de FIA zal dit vanaf dit weekend niet meer te zien zijn, zo hoopt de overkoepelende autosportfederatie. Tot verbazing van de teambazen in de Formule 1.

Wie herinnert zich niet de beelden bij de eerste wereldtitel van Max Verstappen? In de laatste ronde in Abu Dhabi sprintten de teamleden richting de pitmuur toen duidelijk was dat Verstappen ging winnen én wereldkampioen zou worden. Iconische beelden, maar als het aan de FIA ligt vanaf nu verleden tijd. Het is eigenlijk al verboden sinds 2006, maar al die jaren werd het wel gedoogd. Vanaf dit weekend in Australië wil de FIA het actief tegengaan. Red Bull-baas Christian Horner, die met zijn team al vele GP-zeges heeft gevierd, is verbaasd door het besluit van de FIA. "Om eerlijk te zijn was ik verrast dat het een probleem was, maar ik denk dat alles wat met veiligheid te maken heeft, heel serieus genomen moet worden", gaf hij aan bij de persconferentie voor de GP van Australië. Horner vindt het ook een beetje bij de Formule 1 horen, vertelde hij. "Het is een vrij iconisch moment wanneer je een auto een Grand Prix ziet finishen en het team een feestje viert op een hek. Zolang het op een veilige manier gebeurt, heb ik er persoonlijk nooit een probleem in gezien." "Ik denk dat het een onderdeel is van het racen en we hebben dat als Red Bull al 94 keer gedaan. Niet één keer hebben we ooit een blessure gehad of een probleem. Maar weet je, als het de regels zijn, zijn het de regels."

Boete niet voor Alonso

Collega-teambaas Zak Brown (McLaren) is het met Horner eens. "Ik weet niet precies wat de aanleiding was om het te veranderen. Ik kan me geen incident herinneren. Dat gezegd hebbende: veiligheid is van cruciaal belang voor ons allemaal en als zij vinden dat het mogelijk niet veilig is, dan houden we ons daaraan." Waar McLaren momenteel ver verwijderd is van het winnen van een GP in de Formule 1, is de kans dat Fernando Alonso met zijn Aston Martin als eerste over de finish gaat dit seizoen een stuk groter. Teambaas Mike Krack weet wel wie dan een eventuele boete niet gepresenteerd krijgt. "Fernando zal de boete zeker niet betalen als het team in de hekken springt. Ik denk dat het iets is dat we moeten respecteren als het een pure veiligheidsrichtlijn is. Als dat de regel is, dan zullen we die naleven. Als iemand dat toch niet doet, dan zullen we de boete betalen", vertelde Krack. Mocht Alonso in Melbourne verrassen door zijn 33ste GP-zege te boeken, dan is Krack niet bang dat er een boete gaat volgen. "Ik denk dat het hier vrij moeilijk zal zijn om over hekken te klimmen, die zijn er namelijk niet. Het is allemaal glas."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"