Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Qatar 2023

F1-trainer legt gedetailleerd uit waarom coureurs flauwvielen en overgaven in Qatar

Formule 1-trainer Sam Village legt uit hoe zwaar de Grand Prix van Qatar werkelijk was voor de coureurs die in actie kwamen op het Losail International Circuit.

XPB 1243537 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De uitputtingsslag van de Formule 1-coureurs was meer dan duidelijk in Qatar: brakende, flauwvallende en stoppende coureurs vanwege de extreme hitte en de hoge luchtvochtigheid. Dat een coureur uitgeput raakt van de omstandigheden op het Losail-circuit is geen verrassing, maar hoe ontstonden de problemen precies?

F1-trainer Sam Village schoof na afloop van de race aan bij Sky Sports, waar hij uitlegt hoe bepaalde symptomen veroorzaakt worden en waarom de GP van Qatar zwaar, misschien te zwaar, was. "Het flauwvallen komt doordat de hitte een lage bloeddruk veroorzaakt. Je bloedvaten gaan open staan, terwijl de zwaartekracht als het ware aan je bloed trekt", zo legt hij uit, doelend op het feit dat je bloed niet overal naartoe stroomt. "Het is niet dat ze aan het rennen of fietsen zijn."

"Het overgeven en de misselijkheid worden veroorzaakt doordat er te weinig bloed in het spijsverteringsstelsel is. Geen bloed in de maag zorgt ervoor dat er niets meer verteerd kan worden, waardoor het begint te krampen in je maag, die van het eten af wil. Al het bloed is richting je huid gegaan tegen de hitte."

Circuit in Qatar helpt niet mee

Naast de 'standaard' verklaringen van Village speelt de lay-out van het Losail International Circuit ook mee, als er gekeken wordt naar de problemen van de coureurs in Qatar. "Wat het circuit typeert is hoge snelheid, snelle bochten en veel downforce in de bochten. Als zij door dit soort bochten rijden, dan spannen ze hun spieren aan en houden ze hun adem uiteindelijk een beetje in."

"Hierdoor is hun ademhaling ongeveer hetzelfde als wanneer ze slapen, maar hun hartslag ligt tegelijkertijd tussen de 150 en 180. Er is dus mogelijk ook een element van zuurstoftekort, ook in de hersenen. Dat is een grote uitdaging, terwijl de coureurs ook nog eens drie tot zes G krijgen te verduren."

"Dit alles is behoorlijk indrukwekkend. Om eerlijk te zijn, met dit soort condities is het alsof je een duursporter een Ironman laat lopen in Hawaï. Ook krijgen ze alleen warm water te drinken, terwijl iemand in een endurancerace elke 15 tot 20 minuten kan hydrateren en ook nog eens koud water tot beschikking heeft. Dus ja, dit geval (in Qatar, red.) is echt uniek. De sport is echt uniek."

Een oplossing geeft Village nog niet direct. Wel pleit hij voor meer duidelijkheid over de situatie. "We weten eigenlijk nog niet genoeg over wat er in de cockpit gebeurt. Er zijn maar een aantal mogelijkheden om de gegevens te krijgen, maar we hebben nog lang niet alles."

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull moeten McLaren nu serieus gaan vrezen

Verstappen is een drievoudig F1-kampioen! Dat viert men in de nieuwste RN365 F1-podcast, maar Coronel, Dimmers en host Mosterdijk praten over nog zo veel meer. De opmars van McLaren, die crash tussen Hamilton en Russell, maar ook al het drama, de baalweekenden van Perez en Stroll en andere onderwerpen passeren de revue.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"