Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Felle kritiek op Vettel: "Hij kan niet met de druk omgaan"

Het eerste Grand Prix-weekend van Sebastian Vettel als coureur van Aston Martin was nou niet echt om over naar huis te schrijven. Het leverde de viervoudig wereldkampioen dan ook fikse kritiek op van een paar prominente oud-coureurs.

In de kwalificatie trainde Sebastian Vettel zich zaterdag op het circuit van Bahrein naar de 18e plek, terwijl teamgenoot Lance Stroll zijn Aston Martin op plaats 10 kwalificeerde. Omdat Vettel een gridstraf kreeg, moest hij op zondag echter helemaal achteraan starten, waardoor zijn debuut voor zijn nieuwe team nog vervelender werd. Tijdens de race zelf kon de 33-jarige Duitser ook geen potten breken en finishte hij - mede door een tijdstraf die hij kreeg na zijn aanvaring met Esteban Ocon van Alpine - op plaats 15. Een veer in zijn achterste kon Vettel na afloop dus wel vergeten. Volgens Gerhard Berger kan Vettel niet goed met druk omgaan. "Ik voel het gewoon als ik naar hem kijk, je voelt dat hij niet vrij is", zegt de Oostenrijker in de Fast Lane- podcast. "Hij is niet relaxed genoeg. Hij probeert dingen te bewijzen die op dit moment onmogelijk zijn, omdat de auto niet goed genoeg is of omdat zijn eigen vorm dat ook niet is." Vettel kampt dus volgens Berger met hetzelfde probleem waar hij in zijn tijd bij Red Bull en Ferrari ook al tegenaan liep. "Hij kon nooit goed omgaan met druk", vindt Berger. "Toen Daniel Ricciardo naar Red Bull kwam was hij erg sterk en zette hij Sebastian onder druk. Voor Sebastian was dat moeilijk om mee te dealen. Bij Ferrari was dat precies hetzelfde."

Ervaring

Ook Ralf Schumacher uit felle kritiek op zijn landgenoot. De aanvaring met Ocon was volgens Ralf "100 procent een fout van Vettel", terwijl de Aston Martin-coureur zelf de schuld gaf aan een uitwijkende Alpine. De 45-jarige Schumacher kon er met zijn hoofd niet bij waarom Vettel zo reageerde. "Na de race had hij zijn excuses wel aan Ocon gemaakt, maar de vraag blijft waarom Sebastian zulke fouten toch steeds blijft maken", zegt Ralf in zijn column voor het Duitse Sky Sport . "Met zijn ervaring moet hij zulke situaties beter kunnen inschatten, daarvoor moet hij echt bij zichzelf te rade gaan." Berger daarentegen begrijpt de voormalig Ferrari-coureur wel. "Hij zit ook aan het einde van zijn carrière. Als je al zo veel races hebt gereden en viervoudig wereldkampioen bent, dan komt er een moment waarop je misschien niet meer alle risico's wil nemen of wil knokken zoals je ooit deed voordat je races had gewonnen." Schumacher denkt overigens dat het nog wel goedkomt met zijn landgenoot. "Ik geloof niet dat we ons zorgen moeten gaan maken om de stemming bij Aston Martin. Daarvoor is de samenwerking nog te nieuw. Maar natuurlijk kan dat wel na nog een paar negatieve ervaringen op een gegeven moment ook veranderen."

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie