Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

'Fenomenale' Verstappen wekt verbazing alom: "Dat kon vroeger helemaal niet"

Red Bull en Max Verstappen domineerden het Formule 1-seizoen. David Coulthard en Eddie Jordan zijn onder de indruk en hebben daar zo hun redenen voor.

Verstappen win Abu Dhabi 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Nog nooit was een team zo dominant als Red Bull. Max Verstappen en Sergio Perez wonnen 21 van de 22 races en hielden de Formule 1 zo in een ijzeren greep. Verstappen stak er volgens David Coulthard en Eddie Jordan met kop en schouders bovenuit, zo vertellen ze in de podcast Formula for Success. De beide heren vinden het belangrijk om een aantal bijzondere feitjes uit de kast te halen en geven zo aan hoe speciaal dit seizoen is geweest.

"Het is fenomenaal om het niveau van de dominantie en het succes te zien", opent Coulthard. "Wat het zo interessant voor me maakte, is dat Red Bull niet in alle kwalificaties heel dominant was. Ik heb in auto's gereden die driekwart tot een seconde sneller waren dan de nummer drie op de grid. Vaak was Verstappen maar twee tienden sneller dan Leclerc, dus de snelheid over één ronde maakte niet het verschil ten opzichte van McLaren en Ferrari. Max was vooral geweldig in zijn racesnelheid en het managen van de banden. Dat doet denken aan Michael Schumacher en Lewis Hamilton."

"Max is een stuk beter dan je net zei"

Jordan, oud-F1-coureur en -teambaas van het gelijknamige team, haalt er een ander belangrijk punt uit en gaat nog een stapje verder. "Max is een stuk beter dan je net zei. Natuurlijk, hij heeft nu drie wereldtitels achter zijn naam, maar als je kijkt wat hij al heeft bereikt... hij heeft duizend ronden aan de leiding gereden. Maar wat mij het meeste opvalt, is dat hij in de drie races die hij niet won, twee keer op het podium eindigde en een keer als zevende (vijfde, red.) over de streep kwam. Max reed iedere ronde, dat kon helemaal niet in onze tijd. Dat is fenomenaal."

"Het zegt me twee dingen", vervolgt Jordan zijn verhaal. "Ten eerste beschikt Red Bull niet alleen over de snelste auto. Het is ook het beste team. Maar het is ook de betrouwbaarste auto. Als je alles bij elkaar optelt, voel ik een beetje mee met Sergio Perez. Hij had de lastige taak om dit tempo te volgen en slaagde daar niet in."

Coulthard neemt het ook op voor Perez. "Als je naar alle kwalificaties kijkt en incidenten weglaat, zat het grootste verschil bij Alex Albon en Logan Sargeant. Dat was gemiddeld een halve seconde, terwijl het verschil tussen Max en Checo ongeveer drie tienden bedroeg. Hij zat er dus helemaal niet zo ver achter. Helaas voor hem kreeg hij een spotlight op hem gericht als hij niet al tweede eindigde als Max won. Hij overleefde het, al denk ik wel dat er een serieuze taak voor de winter ligt. Checo moet de verschillen tussen Max en hem volledig begrijpen óf accepteren."

Ook interessant:

Max Verstappen reed op 80% van zijn kunnen

Er gaan geruchten dat Leclerc een nieuwe megadeal tekent met Ferrari. Hoe kijken onze kenners Dimmers, Coronel en Mosterdijk daar tegenaan? En hoe diep moest Verstappen werkelijk gaan?

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust