Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ferrari: "Alleen zo komen we op gelijke hoogte met Red Bull"

Ferrari kende een baalweekend in Saoedi-Arabië en is het seizoen nou niet bepaald succesvol begonnen. Er is volgens de teambaas veel ruimte voor verbetering en hij weet wat het toverwoord is

Na twee races kan men bij Ferrari allesbehalve tevreden zijn met de prestaties. In Bahrein leek Charles Leclerc op een podium af te stevenen voordat hij, opnieuw, met betrouwbaarheidsproblemen te maken kreeg. Motorwissels en een gridstraf later kende de coureur ook in Djedda geen gelukkige zondag. Alhoewel hij zich knap kwalificeerde op P2, was zijn racepace vanaf P12 (na een straf van tien seconden) niet om over naar huis te schrijven. Tegelijkertijd wist ook Carlos Sainz dit jaar nog geen potten te breken en zo staat Ferrari na twee Grands Prix slechts op P4 in het klassement. De gehoopte stap voorwaarts is niet gezet. In gesprek met onder meer RacingNews365 wordt teambaas Fred Vasseur gevraagd naar de oorzaak. Heeft Ferrari misschien weer last van porpoising? Dat is in ieder geval niet een euvel dat verholpen moet worden, benadrukt de Fransman. "Porpoising, stuiteren, geen idee wat het goede woord is, maar nee dat is geen probleem zo lang je de aerodynamische balans niet schaadt. Je bevindt je altijd op het randje. Je kan heel makkelijk het stuiteren stoppen, maar dat komt de performance niet ten goede. Daarom moet je altijd op de grens gaan zitten tussen stuiteren, maar niet te veel stuiteren. Daar spelen we altijd mee, maar het is niet ons grote probleem. Het is niet eens een probleem."

Verkeerd concept?

Is het dan net als bij Mercedes een kwestie van een verkeerd autoconcept? Ferrari en Mercedes hebben namelijk een ander concept dan het snelste team: Red Bull. Bij Mercedes heeft men al snel toegegeven dat het geen goed idee was om het huidige concept door te zetten en mogelijk zit er daar een nieuw concept aan te komen. Bij Ferrari is dat in ieder geval niet het plan. Vasseur gelooft nog steeds heilig in het Ferrari-concept. "Het is voor mij een probleem met de performance, niet een probleem met het concept. We hebben deze auto en we hebben het lastig met de balans, wat betekent dat we megaveel ruimte voor verbetering hebben met deze auto, met dit pakket." "Ik wil het niet over de updates hebben, maar met het pakket wat we nu hebben, is er al heel veel ruimte voor verbetering qua driveability. Het belangrijkste is dan ook om gefocust te blijven op deze situatie en het beste uit deze auto proberen te halen, ook al gaan we met updates komen om de competitiviteit van het huidige pakket te verbeteren." "Eerst moeten we het beste halen uit hetgeen dat we nu hebben. Daar ligt nog ruimte voor verbetering, maar zoals ik al zei. We kunnen de auto dan ook nog beter leren kennen, om er zo meer uit te halen. Met het concept heeft het dus niet te maken: dat is een hele andere discussie."

Red Bull

De achterstand op Red Bull lijkt aanzienlijk, maar Vasseur denkt dat er toch nog een toverwoord is waarmee zijn Ferrari de jacht kan openen. Als hij namelijk gevraagd wordt of hij denkt het gat kan dichten door het beste uit de huidige Ferrari te halen, of dat daar updates voor nodig zijn, hamert de teambaas op dat laatste. "Het zit in het DNA van deze business is om altijd beter te worden. Als we updates introduceren, dan zullen de anderen het de week daarna op hun beurt doen. De race wordt bepaald door de ontwikkeling van de wagen. Wij hebben daarom updates meegenomen naar Djedda en dat gaan we ook proberen te doen voor de race in Australië." "Dat is het DNA van deze competitie. Je weet dat de eerste races misschien niet altijd een goed beeld geven, maar nu gaat het om de ontwikkeling. We moeten het hele seizoen lang met updates komen, goede updates, en dat moeten we sneller doen dan de rest. Dat is de enige manier om op gelijke hoogte met Red Bull te komen"

Viaplay
x
GP Hongarije Mogelijk code rood en extreme hitte tijdens GP Hongarije