Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ferrari baalt van marginale Red Bull-straf: "En dat is geen excuus"

Red Bull kreeg een volgens Christian Horner 'draconische' straf opgelegd omdat men in 2021 de budgetcap had overschreden. Volgens Ferrari-teambaas Fred Vasseur is die straf echter marginaal.

Red Bull is dit seizoen met afstand het te kloppen team, terwijl Ferrari vorig jaar nog lange tijd op de hielen van Max Verstappen en Sergio Perez zat. In aanloop naar het seizoen was het nog maar de vraag in hoeverre het team van Verstappen voor zou liggen op de rest, omdat het in oktober vorig jaar een straf kreeg van de FIA. Dat omdat men in 2021 de budgetcap had overschreden. Red Bull kreeg een straf van 10% minder tijd voor de ontwikkeling van de wagen in de windtunnel en middels simulaties, terwijl er ook een boete van 7 miljoen dollar kwam. Toch lijkt het team op dit moment niet geraakt te zijn door die 'draconische' straf. Fred Vasseur, teambaas van Ferrari, vindt dan ook dat de straf van Red Bull aan de lichte kant is geweest. Dat vertelt hij aan onder meer RacingNews365 als hij wordt gevraagd naar de dominantie van het Red Bull-team. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat de straf van Red Bull erg licht was. Als je bedenkt dat we onze auto in een seizoen tijd slechts een seconde sneller maken qua aerodynamica en je een straf krijgt van 10% minder tijd in de windtunnel, dan komt dat neer op een tijdsverlies van 0,1 seconde."

Marginaal

Vasseur vindt dat de straf zwaarder had moeten zijn en wat ook steekt, is dat Red Bull de zeven miljoen dollar boete niet van haar eigen budget af hoeft te trekken. Daardoor is het eigenlijk alleen maar geld voor in het laatje van de FIA en kunnen Horner en co. alsnog zeven miljoen uitgeven aan andere dingen. "En aangezien de verbeteringen niet lineair zijn, is de tijdwinst in de praktijk waarschijnlijk nog minder dan 0,1 seconde, zeker aangezien Red Bull het geld op andere vlakken uit mag geven, zoals bijvoorbeeld gewichtsbesparing. Wat mij betreft is de penalty dan ook marginaal", hekelt de Fransman. Toch benadrukt Vasseur dat de grote concurrent wel goed werk heeft geleverd. "Ik zal niet zeggen dat Red Bull geen goed werk heeft geleverd, want ze hebben een hele goede auto gebouwd. Ik probeer geen excuses te verzinnen, maar als je me vraagt of de straf te licht is, dan zeg ik volmondig ja."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"