Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ferrari echoot Red Bull en opent de aanval op nieuwe F1-regels van de FIA

Ferrari is niet gecharmeerd van de nieuwe, voorgestelde regels om porpoising voorgoed te verbannen uit de Formule 1. Teambaas Mattia Binotto wil deze koste wat het kost voorkomen.

Nadat de nieuwe Formule 1-bolides dit jaar een aantal onverwachte bijwerkingen vertoonden, wil de FIA in gaan grijpen. We doelen hiermee op porpoising, het fenomeen waarbij de F1-wagens op hoge snelheid al stuiterend over de baan rijden. Vanaf de aankomende Grand Prix in België komt er een tijdelijke 'oplossing' voor het probleem, waardoor teams gediskwalificeerd kunnen worden als de limiet wordt overtreden en hun auto's te veel stuiteren. Volgend jaar komen er vervolgens nieuwe regels, waarbij onder andere de rijhoogte van de vloer wordt verhoogd. Daardoor moeten de auto's als het goed is niet meer kunnen stuiteren, of in ieder geval vele malen minder. Het is geen kleine wijziging, want het zorgt ervoor dat de auto's wat anders aan zullen voelen. Deze regels zijn echter nog niet definitief, maar waarschijnlijk zullen ze wel snel worden bevestig door de FIA.

Ferrari op een lijn met Red Bull

Als het aan Ferrari-teambaas Mattia Binotto ligt, dan blijven veranderingen uit. Net als teambaas Christian Horner eerder al meerdere malen liet weten, ziet hij geen goede aanleiding om de regels te veranderen en vindt de Italiaan het oneerlijk dat er zo laat in het seizoen nog wordt getornd aan het boek met de technische reglementen. "Hopelijk krijgen we geen regelwijzigingen. Ik zie namelijk geen reden om de technische regels aan te passen onder het mom van veiligheid, zeker niet als we kijken naar de laatste paar races. Daarbovenop zou het een probleem zijn om in dit deel van het jaar de regels voor volgend jaar nog te veranderen, omdat er maar weinig tijd is om het nieuwe concept te veranderen." "Ik herhaal: er zijn geen redenen om het technische reglement onder het mom van veiligheid aan te passen", benadrukt hij stellig. "Ik denk dus niet dat het kan gebeuren en als het gebeurt, dan zullen we uitzoeken hoe we ze kunnen stoppen", aldus de teambaas in gesprek met de Italiaanse tak van Motorsport . Het lijkt er echter op dat de nieuwe regels er gaan komen, zoals RacingNews365 eerder kon onthullen . Naar verwachting worden deze zeer binnenkort officieel bekrachtigd door het WMSC.

Binotto: "We moeten eensgezind zijn"

Gevraagd naar het feit dat Ferrari op een lijn zit met titelrivaal Red Bull, zegt Binotto dat dat beter is voor de sport. "We zijn aan het strijden om de wereldtitel, maar als we kijken naar de regels en de toekomst, dan moeten we eensgezind zijn voor het welzijn van de Formule 1." "Ik weet niet of de veranderingen voordelig zouden zijn voor Red Bull of voor ons, maar dat interesseert me ook niet. Als je op die manier kijkt naar ieder argument, dan wordt het lobbyen en dat is niet goed voor de sport op de lange termijn." "Als Ferrari zijnde hebben we bovendien de verantwoordelijkheid om te kijken naar de middellange en lange termijn. Het is denk ik heel belangrijk om altijd een verantwoordelijke aanpak te hebben en gebalanceerd te zijn over cruciale beslissingen in de sport", aldus de teambaas.

Viaplay
x
RB Ontevreden Marko sluit vervanging Ricciardo niet uit: "Complex onderwerp"