Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ferrari hekelt de FIA na GP Australië: "Toen dertig ronden, nu vijf seconden!"

Carlos Sainz eindigde de GP van Australië als twaalfde, nadat hij in de slotronden een vijf seconden straf kreeg. Dat tot frustratie van de Spanjaard zelf, maar ook zijn teambaas was het er niet mee eens.

Voor Ferrari was het wederom een zondag om snel te vergeten. Qua resultaat dan. Charles Leclerc stond na drie bochten al in de grindbak en Carlos Sainz viel door een late straf terug tot buiten de punten. Toch reed hij wel een sterke race, want na een ongelukkig getimede pitstop viel hij vele plekken terug, maar Sainz vocht zich nog terug tot aan de staart van de groep achter Verstappen. Zo zag ook zijn teambaas Fred Vasseur, die daarom toch nog met een enigszins positief gevoel terugkeert naar Maranello. "Het is mijn werk om zowel de positieve als de negatieve punten te zien", vertelt hij bij Channel4 . "Kort na de race is het echter vooral negatief. Ik denk namelijk dat we het goed hebben gedaan, met een goed herstel van Carlos Sainz na zijn ongelukkige pitstop, maar om dan zo bestraft te worden is heel hard." Sainz kreeg vijf seconden straf voor het aantikken van landgenoot Fernando Alonso bij de laatste herstart. Omdat het veld de race achter de safety car eindigde, en iedereen dus heel dicht op elkaar reed, zakte Carlos terug van P4 naar P12. Hij reageerde emotioneel, maar dat begrijpt zijn teambaas volledig. "Natuurlijk ben je dan emotioneel, want je zat niet ver van het podium vandaan, terwijl de rest een gratis pitstop had gekregen. Carlos heeft het mega gedaan en je kan lang discussiëren over de straf en of deze hard is, het zal allemaal afhangen van je positie en het team dat je steunt."

Van dertig ronden naar vijf seconden

Vasseur stoort zich vooral aan het feit dat de stewards de knoop voor een straf nagenoeg meteen doorhakten, terwijl het einde van de race nabij was en er dus snel een kans was geweest om de situatie met hoofdrolspelers Sainz en Alonso te bespreken. Dat terwijl er de vorige keer enorm lang over werd gedaan om tot een beslissing te komen, die ze uiteindelijk nog terugdraaide. "Wat ik zonde vind, aangezien de straf geen impact had op het podium, is dat de stewards op zijn minst even hadden kunnen luisteren naar de coureurs in kwestie en even naar de data hadden kunnen kijken." "Dat is gewoon zo zonde", hekelt hij. "In Saoedi-Arabië hebben we in tien minuten de tijd de regels twee keer veranderd omtrent die pitstop van Alonso, dus dan hadden we dat deze keer ook kunnen doen. Of op zijn minst had de discussie gevoerd kunnen worden." Een protest zal er in ieder geval niet komen tegen de straf, aldus de Fransman. "We zullen niet in protest gaan tegen de straf, daar ben ik geen fan van. Het was een incident op de baan, maar er zijn altijd twee kanten en twee manieren waarop de situatie bekeken kan worden." "Vanuit het oogpunt van Ferrari, als teambaas van Carlos, vind ik dat er even een paar minuten gewacht kon worden om er over te discussiëren en de data te bekijken. Vorige keer deden ze er dertig ronden over om te beslissen of Alonso's pitstop in orde was! Nu besliste men binnen vijf seconden...", sluit hij zuchtend af.

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China