Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ferrari-onderzoek naar eigen bolide kostte het team 'kostbare performance'

Na de zomerstop waren het Max Verstappen en Red Bull die race na race wist te winnen. Ferrari had ondertussen even pas op de plaats gemaakt om eens heel goed naar haar eigen updates te kijken.

Direct na de zomerstop ging het bij Ferrari niet van een leien dakje. In België wist Max Verstappen met gemak te winnen vanaf P14 en moest Carlos Sainz er alles aan doen om een Mercedes-bolide van zich af te houden. In Nederland waren het opnieuw de Mercedes-coureurs die beter gingen dan de Ferrari's. In het eigen Italië wisten ze eindelijk het tij te keren, maar ook in Singapore was Mercedes zeker tijdens de kwalificatie weer heel snel. Al zeven races op rij heeft Ferrari inmiddels niet meer gewonnen, waarna er binnen het team wat onrust ontstond over de prestaties. Jock Clear, Senior Performance Engineer, vertelt aan The Race dat het team direct na de zomerstop op de baan onderzoek deed naar haar eigen verminderde performance. Daarom werden er tijdens de trainingen in september enkele tests uitgevoerd om te zien of het probleem misschien zat in de nieuwe Ferrari-vloer die men sinds de GP van Frankrijk in gebruik had. "Het was cruciaal om bevestiging te krijgen dat we de goede kant op gingen. Zodra je je dan begint af te vragen of dat wel zo is, dan moet je dapper genoeg zijn om te zeggen: 'Oke, we moeten beter begrijpen hoe we ervoor staan en niet zomaar door blijven gaan in dezelfde richting'." "Je kan het vergelijken met verdwaald zijn. Het laatste wat je dan moet doen is gewoon doorgaan en zeggen 'we zien wel wat er gebeurt'. Nee, nee, nee, dan moet je stoppen en op de kaart kijken", aldus de engineer van het team uit Maranello.

Ferrari 'stopte'

En dat is precies wat Ferrari volgens Clear deed. "Je kan misschien stellen dat dat ons in de races na de zomerstop kostbare performance heeft gekost, maar het zou onverstandig zijn om dat niet te doen. Je moet altijd naar de toekomst kijken." "Je mag niet vergeten dat je er altijd bovenop moet zitten, zeker als het aankomt op de weg die je qua ontwikkeling bent ingeslagen. Daarom zijn we gestopt en hebben we 'naar de kaart' gekeken. Gelukkig hebben we weten te bevestigen dat we de goede kant op zijn gegaan", aldus de Brit, die van mening is dat de performance van Ferrari in Suzuka daar het bewijs van is. "Onze auto werkt en het bewijs is er. We hadden verwacht dat Red Bull heel sterk zou zijn in Suzuka, want Spa is een vergelijkbaar circuit en daar kregen we een oorwassing. We waren daarom heel blij om zo dicht op Red Bull te zitten en we waren zelfs gefrustreerd dat we niet op pole stonden", aldus Clear.

Viaplay
x
Live Reacties na dominante sprintrace overwinning Verstappen