Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'Ferrari op ramkoers met Liberty Media'

Het F1-team van Scuderia en Liberty Media stevenen volgens Zak Brown van McLaren af op een conflict. Centraal daarin staat de verdeling van het prijzengeld en de preferente positie die het Italiaanse team dreigt te verliezen.

In het huidige Concorde Argeement is opgenomen dat Ferrari jaarlijks $100 miljoen aan startpremie ontvangt. Deze bonus ontvangt het team voor het rol in de Formule 1. Als enige team zijn de Scuderia vanaf de oprichting in 1950 altijd trouw gebleven aan de F1. De startpremie van Ferrari stuit op veel weerstand. Niet alleen is het bedrag veel te hoog, het doet ook geen recht aan de wens om de onderlinge verschillen in de sport kleiner te maken. Ferrari is niet het enige team met een extra bonus. Ook McLaren, Williams, Red Bull en Mercedes ontvangen deze. In het geval van Mercedes en Red Bull bedraagt deze premie ongeveer $70 miljoen per jaar. McLaren ontvangt $30 miljoen en Williams $10 miljoen.

Tegenover AS laat Zak Brown van McLaren weten dat de bonus voor grote problemen gaat zorgen. " Ik denk dat het onvermijdelijk was dat het tot een confrontatie zou komen tussen Ferrari en Liberty." " Ferrari wil hun premie beschermen, omdat ze een buitenproportionele vergoeding krijgen." Brown erkent de grote rol die Ferrari heeft gespeeld in de geschiedenis van de sport en de status van het merk. Wel vindt hij dat de vergoeding van het Italiaanse team buitenproportioneel is. " Iedereen zal erkennen dat Ferrari meer heeft bijgedragen aan de sport dan welk ander team dan ook. De vergoeding daarvoor is alleen erg uit balans." " Ik denk dat Liberty moet kijken naar wat het beste is voor de sport. Uiteindelijk zal dat ook het beste zijn voor ons als teams." Ferrari dreigde recent om de Formule 1 te verlaten als de regels voor 2021 teveel veranderen. Het prijzengeld, de nieuwe motoren en de nieuwe auto's passen volgens de Scuderia op dit moment niet bij hun filosofie.

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024